ACNEWS

Húszik fosztják meg az angolokat a teadélutánoktól

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A húszi lázadók ott támadják a briteknek, ahol a legjobban fáj. Az angol urak és hölgyek kedvelt időtöltése komoly veszélybe került.
Hirdetés
Ad image

A brit nemzet kedvenc italának számító tea egyes fajtáiból komoly hiányt kell elviselni. A Vörös-tengeren bekövetkező hajózási zavarok ugyanis veszélyeztetik az ellátást.

Bár az ország két legnagyobb szupermarketcsoportja kedden bőséges kínálatot mutatott a weboldalán, a vállalatok általánosságban arra figyelmeztettek, hogy a vörös-tengeri hajózási zavarok hosszától függ, hogy a fogyasztók üres polcokat látnak-e Európában.

Ez a késésekre vonatkozó figyelmeztetés az első, amely egy élelmiszeripari termékre vonatkozik, miután az Iránnal szövetséges húszi milícia megtámadta a Vörös-tengeren és környékén közlekedő hajókat, lelassítva az Ázsia és Európa közötti kereskedelmet – írja a Reuters.

Nagy-Britannia, a világ ötödik legnagyobb teaimportőre. Az importált tea több mint felét Kenyából és Indiából szerzi be, így függ a Vörös-tengeri útvonaltól.

A leszedett teát az Egyesült Királyságba szállítják feldolgozásra és csomagolásra, ami az Institute of Export & International Trade (IEIT) szerint hozzájárul ahhoz, hogy Nagy-Britannia a világ 10. legnagyobb exportőre legyen.

„A fekete tea néhány kereskedelmi útvonalán átmeneti fennakadások vannak, de a fogyasztókra gyakorolt hatásuk minimális lesz, mivel a kiskereskedők nem számítanak jelentős kihívásokra” – nyugtatta a kedélyeket Andrew Opie, a British Retail Consortium élelmiszer- és fenntarthatósági igazgatója.

Egy, a brit területi gyártást jól ismerő iparági forrás azt mondta, hogy bár volt néhány késés, nem számítanak nagy hiányra. Marco Forgione, az IEIT főigazgatója szerint azonban a tea lehet „az első a sok termék közül, amelyet az ellátási lánc válsága érint”.

A dél-afrikai Jóreménység-fokot megkerülő alternatív szállítási útvonal 10-14 nappal hosszabbíthatja meg az utat, mint a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán keresztül történő átkelés.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés