ACNEWS

Ide zsebkendő kell – a sírból üzent Navalnij

Illusztráció - Kép: Pexels
Illusztráció - Kép: Pexels
Alekszej Navalnij szibériai börtönben halt meg idén februárban. Az orosz ellenzéki memoárját a jövő héten adják ki "Hazafi" címen - olvashatjuk benne utolsó szavait is.
Hirdetés
Ad image

Alexej Navalnij emlékirataiból kiderül, tudta, hogy soha nem fog szabadulni – írta meg a 24.hu. A források szerint már két évvel a halála előtt megjósolta, hogy börtönben fog meghalni. „A hátralevő életemet börtönben töltöm majd, és itt halok meg. Senki nem jön majd elköszönni […] Soha nem látom majd az unokáimat” – jegyezte le Navalnij. A memoárban választ találunk arra is, hogy vajon miért döntött úgy, hogy a megmérgezése után visszatér Oroszországba, holott tudhatta, hogy ezzel óriási veszélynek teszi ki saját magát. „Nem akarom feladni vagy elárulni a hazámat. Ha elhatároztad magad valami mellett, akkor késznek kell lenned kiállni érte, és ha kell, áldozatokat hoznod – hangzott Navalnij válasza, amikor rabtársai döntésének okáról kérdezték.

Alekszej Navalnij 2024 februárjában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben működő büntetőterületen. Halálának előzményeiről és okairól sokáig semmit nem lehetett tudni. Az orosz hatóságok szűkszavú közlemény után nyáron adták ki végül hivatalos jelentésüket. Eszerint az ellenzéki politikus halála nem volt bűntetőjogi természetű, így nem indítottak nyomozást az illetékes szervek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés