ACNEWS

Igen, meg kell mosni a rizst, de nem azért, amiért gondolod

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A rizst hagyományosan azért mosták meg, hogy leöblítsék a port, a rovarokat, a kis köveket és a hántolásból visszamaradt héjdarabokat.
Hirdetés
Ad image

A rizs Ázsiában és Afrikában több milliárd ember számára alapvető élelmiszernek számít. Emellett a világ számos ikonikus ételének sokoldalú összetevője, például a görög dolmáé, az olasz rizottóé, vagy a spanyol paelláé.

Univerzális vonzereje ellenére minden konyhában, felmerül a kérdés, hogy főzés előtt szükséges-e a rizs átmosása vagy beáztatása.

Mit mondanak a szakácsok?

A szakértők azt állítják, hogy a rizs előmosása csökkenti a rizsszemekből származó keményítő mennyiségét. Ezt láthatjuk amikor az öblítés során a víz zavarossá válik. Ez a tanulmányok szerint a rizsszemek felületén lévő szabad keményítő (amilóz), amely az őrlési folyamat során keletkezik.

Kulináris körökben egyes ételeknél a mosást szorgalmazzák, amikor a szemek elválasztására törekszenek. Más ételeknél, mint például a rizottó – aminél éppen a ragacsos, krémes hatást kívánják elérni -, kerülni szokták a mosást.

Egy nemrégiben készült tanulmány összehasonlította a mosás hatását, három különböző rizsfajta ragadósságán és keménységén. A három típus a rövid- és a közepes szemű rizs, valamint a jázmin rizs volt. Ezeket a különböző rizseket vagy egyáltalán nem mosták le, vagy 3-szor, illetve 10-szer öblítették le vízzel. A szakácsok állításával ellentétben ez a vizsgálat kimutatta, hogy a mosási folyamatnak nincs hatása arra, hogy a rizs ragadós lesz-e.

Ehelyett a kutatók kimutatták, hogy a ragacsosságot nem a felületi keményítő, vagyis az amilóz, hanem egy másik típus, az amilopektin okozta, amely a főzési folyamat során kioldódik a rizsszemekből. A kioldódó mennyiség a rizsszemek típusai között különbözött.

A rizst azonban még mindig érdemes megmosni

A rizst hagyományosan azért mosták meg, hogy leöblítsék a port, a rovarokat, a kis köveket és a rizs hántolásából visszamaradt héjdarabokat. Ez még mindig fontos lehet a világ egyes régióiban, ahol a feldolgozás nem olyan aprólékos. Ráadásul függetlenül attól, hogy milyen csomagolásban (műanyag vagy papírzacskóban) vásároljuk a rizst, mikroműanyagokat is tartalmazhatnak.

A rizsről ismert, hogy viszonylag magas arzéntartalommal bír. A mosása bizonyítottan eltávolítja az arzén mintegy 90 százalékát, de emellett nagy mennyiségű más, az egészségünk szempontjából fontos tápanyagot, többek között rezet, vasat, cinket és vanádiumot is kiöblíti.

Egyes emberek számára a rizs a napi bevitelük kis százalékát adja ezeknek a tápanyagoknak, és ezért kis hatással van az egészségükre. De azon népességcsoportok esetében, amelyek naponta nagy mennyiségű erősen mosott rizst fogyasztanak, hatással lehet az általános táplálkozásukra.

A rizs mosása megelőzheti a baktériumok kialakulását?

Röviden szólva, nem. A rizs mosása nincs hatással a főtt rizs baktériumtartalmára, mivel a magas főzési hőmérséklet elpusztítja az összes jelen lévő baktériumot. Sokkal inkább az a kérdés, hogy mennyi ideig tárolja a főtt rizst vagy a megmosott rizst szobahőmérsékleten.

Ha a nedves rizst vagy a főtt rizst szobahőmérsékleten tartjuk, az aktiválhatja a baktériumspórákat, és azok növekedni kezdenek. Ezek a baktériumok ezután toxinokat termelnek, amelyeket főzéssel vagy újbóli felmelegítéssel nem lehet hatástalanítani. Ezek a toxinok súlyos gyomor- és bélrendszeri megbetegedéseket okozhatnak. Ügyeljen arra, hogy a megmosott vagy főtt rizst ne tartsa túl sokáig szobahőmérsékleten.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!