ACNEWS

Meglepő, de így hat a női könnyek illata a férfiakra

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
A női könnyek puszta szagérzékelése több, mint 40 százalékkal csökkentheti a férfiak agresszióját.
Hirdetés
Ad image

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet által összeállított kutatás kimutatta, hogy a női könnyek mennyire megdöbbentő hatással lehetnek a férfiakra. A szakértők szerint az emberi könnyekben található egy olyan kémiai vegyület, amely csökkenti az aktivitását a férfiak két – az agresszióval kapcsolatos – agyi régiójának.

A tanulmányhoz a kutatóknak egy szomorú film megtekintése közben a nők arcán legördülő könnyeket kellett összegyűjteniük – idézi a tanulmányt a nypost.com

A kísérletben 31 férfi vett részt, akik egy dühítő számítógépes játékot játszottak, ami igazságtalanul vonta le a játékosok pontjait, ez pedig agresszív reakciót váltott ki az alanyokból. A résztvevők ezután sóoldatot, vagy női könnyet szagoltak, majd a nők felső ajkára tapadt cseppeket letörlő tamponokat.

Csillapítja az agressziót

A tanulmány szerint a megtorlás formájában megnyilvánuló agresszív viselkedés 43,7 százalékkal alacsonyabb volt, amikor a férfiak a női könnyet szagolták a sóoldathoz képest.

További agyi megfigyelések azt is kimutatták, hogy akik könnycseppet szagoltak, azok között nagyobb volt az agyi aktivitás az illatokat és az agressziót kezelő agyi régiók között, míg az agresszióval foglalkozó területeken pedig jóval alacsonyabb.

„Az agresszió csökkenése lenyűgöző volt számunkra, valósnak tűnt” – mondta Noam Sobel, a tanulmány vezetője, az egyetem neurobiológia professzora: „Bármi is van a könnyekben, az valóban csökkenti az agressziót”.

A Sobel laboratóriumában végzett korábbi munkák során kiderült, hogy a női könnyek puszta szaglása szintén csökkenti a férfiak tesztoszteronszintjét, de nem volt egyértelmű, hogy ez befolyásolja-e a viselkedésüket is.

Védelmező funkciója is van

Az állatok viselkedésében azonban ez az összefüggés nyilvánvaló. Az alárendelt vakondpatkányokról ismert, hogy könnybe borítják önmagukat, hogy védekezzenek az agresszorok támadásaitól – derül ki a tanulmányból.

Sobel elismerte, hogy a könnyekben lévő vegyi anyagok valószínűleg nem gyakorolnak jelentős hatást a felnőttkori társas interakciókra, azonban hozzátette, hogy a könnyek összetétele úgy alakulhatott ki, hogy megvédje a sebezhető babákat.

„A csecsemők nem tudják azt mondani, hogy: ’Ne légy agresszív velem szemben’. Nagyon korlátozott a kommunikációs képességük, és tehetetlenek is” – mondta. „De az evolúció talán biztosíthatta a babák számára ezt az eszközt az agresszió csökkentésére”.

Sobel kifejtette, hogy mivel az embereknek felnőttkorukban is megmarad a könnytermelés képessége, valószínűleg a sírás „egy olyan viselkedés, amely egész életünkön át szolgál minket”.

A vizsgálatban résztvevő kutatók egy korábbi, 2011-ben végzett munkája is kimutatta, hogy a női könnyek csökkenthetik a tesztoszteronszintet, és valójában csillapítják a férfiak szexuális vágyát is.

A friss könnyek szagának férfiakra gyakorolt hatását tovább vizsgálták, hasonlóan, mint szomorú filmeket néző nők könnyeivel végzett vizsgálat során. A tudósok a férfiak szexuális érzéseinek kismértékű, de tartós visszaesését mérték miután megérezték a könnyeket.

„Könnyű belátni, hogy milyen előnye van annak, ha a könnyeknek ilyen kémiai jelzései vannak” – magyarázta Sobel.”Alapvetően önmagadat véded ezzel, amikor sebezhető vagy”.

Az ember könnyeit a könnymirigyek és a meibomi mirigyek termelik. Ezek számos különböző vegyi anyagot tartalmaznak, köztük fehérjéket, enzimeket és anyagcsere-hulladékokat is. Az érzelmi könnyek összetétele azonban eltér azoktól, amelyek védekező reflex hatására hullanak, például amikor egy szemcse kerül a szembe.

„Nem gondoljuk, hogy a női könnyekben van valami különleges” – mondta Sobel, de hozzátette: „A férfiak és a gyerekek könnyeiben is határozott kémiai jeleket feltételezünk”.

Szabó Noémi

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés