ACNEWS

Így kell használni a filteres teát

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
A filteres tea egyre népszerűbb, mert kevesebb időt és pepecselést igényel. De nem mindegy, hogyan tesszük.
Hirdetés
Ad image

Annak érdekében, hogy a tea valóban jó ízű legyen, ezt az 5 szempontot mindig vegyük figyelembe a filteres tea használatánál.

1. Bár praktikus a filteres tea, de minőségi és környezetvédelmi szempontból mindenképpen a teatojás a jobb választás. A filtereshez ugyanis csak a törött tealevél maradványait használják fel. Ez azt jelenti, hogy a forró italunk csak fele olyan ízű, és a zacskók eltarthatósága is általában rövidebb.

2. Filteres tea számos változatban kapható. A forma és a méret mellett különböző anyagokból készülnek. Annak érdekében, hogy vegyszermentesek legyenek, vásárlásukkor ügyeljünk a következőkre: a szintetikus szálakból, például nylonból vagy PVC-ből készült teazacskók hevítés hatására megolvadhatnak, és műanyag részecskéket bocsátanak ki a vízben. De vigyázni kell a fehérített teatasakokkal is: általában fából és növényi pépből készülnek, s hogy a zacskó fehérebb legyen, klórral fehérítik. Itt is apró mennyiségben mérgező klórvegyületek kerülhetnek a teánkba, ha melegítjük. De mi van, ha a filter tartalmát a teatojásba öntjük…máris kiküszöböltük a káros hatásokat.

3. Áztatás közben kinyomkodni a teászacskót az állítólagos teltebb aromaért? Ez sem helyes. Ezzel ugyanis több keserű anyag kerül teánkba. Ráadásul a „kicsavaráskor” fennáll annak a veszélye, hogy a zacskó elszakad, és a tealevél a vízbe kerül.

4. Van, aki a teásfiltert másik alkalommal újra felhasználja. A második áztatás minősége a felhasznált tea típusától függ. A zöld vagy fehér teák erre alkalmasabbak, mint a sötét fajták.

5. Nem szabad túl sokáig áztatni a filtert. Az optimális időtartam a fajtától függ. Éppen ezért mindig tartsuk be a gyártó utasításait, hogy elkerüljük a keserű ízt – írta a schweizer-illustrierte.ch

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés