ACNEWS

Így lehet megelőzni a demenciát

A legújabb kutatások szerint sokkal több dologra jó a D-vitamin, mint azt elsőre gondoltuk volna.

Hirdetés
Ad image

A legújabb kutatások szerint sokkal több dologra jó a D-vitamin, mint azt elsőre gondoltuk volna.

A demencia világszerte 55 millió embert érint. A szakemberek szerint az idő előrehaladtával pedig ez egyre csak nőni fog. A kutatók a legutóbbi vizsgálatok alapján meghatározták, hogy a D-vitamin felhalmozódása az agyszövetben, jobb kognitív funkciókhoz vezethet. Az Interesting Engineering összegzése szerint azon agyak, amelyekben magasabb a D-vitamin szint, egészségesebbnek tekinthetők.

Az amerikai Tuft Egyetem kutatói által végzett vizsgálat az első, amely az agy D-vitamin szintjét vizsgálta. A tanulmányban kifejezetten a neurodegeneratív betegségekben szenvedő felnőttekre összpontosítottak. A kutatócsoport felfedezte, hogy a vizsgált alanyok közül annak, akinek magasabb volt a D-vitamin szintje az agyában, jobb volt a kognitív funkciója is – írja a HVG.

Sarah Booth, a tanulmány vezető szerzője szerint az élelmiszerek és tápanyagok ellenállóbbá tehetik az agyat olyan, demenciával kapcsolatos betegségekkel szemben, mint például az Alzheimer-kór. Összesen 290 ember agyszövetének a mintáját tanulmányozták. Ennek során az agy négy részében keresték a D-vitamint, amelyek közül kettő az Alzheimer-kórhoz, az egyik a véráramláshoz kapcsolódó demencia kialakulásához, míg a negyedik a kognitív hanyatláshoz kapcsolódik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés