ACNEWS

Ebben a napszakban sportolj, ha cukorbeteg vagy

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A 2-es típusú cukorbetegség, más néven diabétesz, széles körben elterjedt a felnőttek körében. Az egészséges életmód és a sport segíthet a betegség kordában tartásában. Mint egy nemrégiben készült tanulmányból kiderül, a napszaknak is fontos szerepe van a sportolásban.
Hirdetés
Ad image

A testmozgás segíthet a vércukorszint csökkentésében és ezáltal az anyagcsere normalizálásában. Most amerikai kutatók megállapították, hogy a testmozgás megfelelő napszakának megválasztása a 2-es típusú cukorbetegségben fokozza a hatást.

A bostoni amerikai „Brigham and Joslin Diabetes Center” kutatócsoportja több mint 2400 túlsúlyos 2-es típusú cukorbeteg adatait vizsgálta. Az alanyok átlagéletkora 59 év volt, és 57 százalékukat nő tette ki. Mindannyian aktivitásmérő készüléket viseltek a testükön, amellyel hét napon keresztül mérték, hogy mikor mozogtak napközben. Erre a mérésre a hosszú távú vizsgálat első vagy negyedik évében került sor. Ezenkívül az alanyokat több csoportra osztották. A csoportok egy részének csak a nap bizonyos időszakaiban kellett mozognia. Az egyik csoport akkor tornázhatott, amikor csak akart, egy másik pedig hetente legfeljebb egy napot edzett.

A délutáni testmozgás csökkenti leginkább a vércukorszintet

Egy év elteltével a kutatók először elemezték az adatokat. Kiderült, hogy abban a csoportban csökkent a legnagyobb mértékben a vércukorszint, amelyik délután „mérsékelt vagy erőteljes” testmozgást végzett. Ahogyan az várható volt, a különbség a kevés testmozgást végző csoporthoz képest volt a legnagyobb.

A vizsgálati adatok további elemzése négy év elteltével azt mutatta, hogy azok a 2-es típusú cukorbetegek, akik délután sportoltak, megtartották a vércukorszint csökkenését. Ráadásul nekik voltak a legjobb feltételeik arra, hogy a jövőben nélkülözni tudják a vércukorszint-csökkentő cukorbetegség elleni gyógyszeres kezelést.

A kutató szerint eddig is tudták, hogy a testmozgás hat a cukorbetegség ellen, de most már egyértelmű, hogy a napszak is szerepet játszik.

A cukorbetegség esetén a testmozgás fontosabb, mint az időzítés

Bár a tanulmány eredményei egyértelműen arra utalnak, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek a délutáni órákban kellene a legjobban mozogniuk, egyelőre nem lehet megmagyarázni, hogy miért ez a leghatékonyabb a vércukorszint csökkentésében. Ráadásul egyesek számára nehézséget jelenthet, hogy pontosan ebben a napszakban végezzenek testmozgást, és azt beillesszék a napi rutinjukba.

Ezért fontos szem előtt tartani: a rendszeres testmozgás általában hatékony módja a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének vagy kezelésének, amint azt a kutatók egy korábbi tudományos értékelésben kifejtették. Aligha számít, hogy tisztán állóképességi vagy erőnléti edzést végeznek az egyének. Az állóképességi edzésnek azonban megvan az az előnye, hogy nemcsak a vércukorszintet, hanem a vérnyomást és a vérzsírszintet is jobban csökkenti, mint a tisztán erőnléti edzés. A leghatékonyabb azonban mindkét edzéstípus keveréke, amit a legnagyobb súlycsökkenés, valamint az alacsony HDL-koleszterinszint és vérnyomásértékek mutatnak.

Ezért a 2-es típusú cukorbetegeknek hetente legalább 90 perc intenzív vagy 150 perc könnyű testmozgás ajánlott. A heti legalább 240 perc fizikai aktivitás azonban ideális, mert ez csökkenti leginkább a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés