ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Így történt: végrehajtották az első nitrogéngázos kivégzését

Tiszta nitrogén. Fotó: Jurii / wikimedia
Tiszta nitrogén. Fotó: Jurii / wikimedia
Alabama az elmúlt évtizedek első új módszerével, nitrogén gázzal végzett ki egy halálra ítéltet. Az áldozat több rokona is jelen volt kivégzésnél.
Hirdetés
Ad image

Alabama csütörtökön kivégezte az elítélt gyilkost, Kenneth Smith-t. A férfi megpróbálta visszatartani a lélegzetét – de hiába. Ez az első új módszer azóta, hogy az Egyesült Államokban négy évtizeddel ezelőtt megkezdődött a halálos injekciók alkalmazása.

Az 1988-as bérgyilkosságért elítélt Smith már túlélt egy kivégzési kísérletet. 2022 novemberében az alabamai tisztviselők megszakították a halálos injekcióval történő kivégzését, miután órákig küzdöttek, hogy az intravénás tűt a testébe vezessék. Erről és az új kivégzési lehetőségről az AcNews korábban már írt.

Az állam „az ember által ismert legfájdalommentesebb és leghumánusabb kivégzési módszernek” nevezte új, szigorúan megfigyelt protokollját. Azt jósolta, hogy Smith kevesebb, mint egy perc alatt elveszíti az eszméletét, és nem sokkal később meghal. A csütörtöki szemtanúk szerint úgy tűnt, hogy ez néhány perccel tovább tartott.

Ügyvédei attól tartottak, hogy a maszk nem fog megfelelően záródni Smith arcán, így az oxigén beszivároghat, ami késleltetheti vagy akár el is kerülteti az eszméletvesztést, ám súlyos agysérülést kockáztat.

Emberi jogi csoportok szerint a módszer kockázatos, kísérleti jellegű, és gyötrelmes halálhoz vagy nem halálos sérüléshez vezethet.

Smith csütörtöki második és egyben utolsó útján a kivégzőteremben a hóhérok lekötözték egy hordágyra. Ezután egy kereskedelmi forgalomban kapható ipari biztonsági légzőmaszkot kötöttek az arcára. A maszkhoz egy tiszta nitrogént tartalmazó palackot csatlakoztattak, amely, amint áramlott, megfosztotta őt az oxigéntől. A kivégzés pénteken 19:53-kor kezdődött, és Smith-t 20:25-kor nyilvánították halottnak – közölték a börtön tisztviselői.

Öt újságíró szerint, akik üvegablakon keresztül nézhették végig a kivégzést, Smith a nitrogén belégzése után még néhány percig eszméleténél volt. Körülbelül két percig rázta a fejét és vonaglott. A légzése csak lassan hagyott alább, míg észrevehetetlenné nem vált – mondták a szemtanúk.

„Úgy tűnt, hogy Smith visszatartotta a lélegzetét, ameddig csak tudta” – mondta John Hamm, az alabamai büntetés-végrehajtási biztos egy sajtótájékoztatón. „Küzdött a bilincsek ellen is, de ez egy önkéntelen mozdulat, amint ez várható volt”.

Jeff Hood tiszteletes, Smith lelki tanácsadója ott volt a kivégzésnél, és azt mondta, hogy a börtön tisztviselői a teremben „láthatóan meglepődtek, hogy milyen rosszul ment ez a dolog”.

„Amit percekig láttunk, az az volt, ahogy valaki az életéért küzdött” – mondta Hood, aki az elmúlt 15 hónap alatt az ötödik kivégzésén vett részt. „Percekig azt láttuk, ahogy valaki ide-oda kapálózik. Láttunk mindenféle dolgot a szájából a maszkra kerülni. Láttuk a maszkot a hordágyhoz kötve, és azt is, ahogy újra és újra és újra tépte a fejét”.

Időközben Oklahoma és Mississippi is jóváhagyta a nitrogénes kivégzési módszert, de még nem alkalmazták.

Smith, akinek állandó hányingere volt, amióta túlélte az első kivégzési kísérletét, esélyes volt rá, hogy belehányva a maszkba megfullad. Ezért a börtön tisztviselői csütörtök reggel szolgálták fel neki az utolsó ételt, és eltiltották minden szilárd ételtől délelőtt 10 óra után. Az utolsó étkezése steak, hasábburgonya és tojás volt.

1988. március 18-án a 45 éves Elizabeth Sennett életét oltotta ki Kenneth Eugene Smith. A bírósági tanúvallomások szerint ő és bűntársai egyenként 1000 dolláros díjat fogadtak el a férjétől, hogy megöljék. Tizenkét esküdtből tizenegyen arra szavaztak, hogy Smitht életfogytiglani börtönbüntetésre ítéljék, de egy alabamai bíró felülbírálta a javaslatukat egy olyan törvény alapján, amelyet azóta alkotmányellenesnek nyilvánítottak – írta a reuters.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

18+

Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves?

Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!