ACNEWS

Kell-e szünetet tartaniuk a gombakávét fogyasztóknak

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Nem kérdés, hogy a gombafogyasztás manapság a divatját éli, de itt most nem a hagyományos gombákról vagy portobellókról esik szó.
Hirdetés
Ad image

Az egészségtudatos tömeg mostanában a funkcionális gombákért nyúl, ennek eredménye pedig a gombakávé- vagy a gombatea fogyasztásának fellendülése.

A gombakávénak nem feltétlenül kell valódi kávét tartalmaznia – bár gyakran igen. Egyes márkák tartalmaznak kávét a keverékeikben, mások viszont nem. Természetesen a gombakávé egyetlen követelménye a szárított, őrölt, és néha extrahált (hogy még több tápanyagot hozzon ki) funkcionális gombák jelenléte. A gombakávéhoz használt népszerű gombafajták közé tartozik az oroszlánsörény, a chaga, a cordyceps, vagy az Ázsiában és hazánkban is őshonos reishi, vagyis a pecsétviaszgomba.

„A kávégomba bizonyítottan jó hatással van az immunrendszerre. A már jól működő fehérvérsejteknek ad egyfajta kiképzést, hogy még ellenállóbb lehessen. A pecsétviaszgomba is megfelelő lehet, de az Ázsiában termesztett és onnan forgalmazott gombában található meg az a hatóanyag, amitől a gyógyító hatást várjuk”- mondta az AcNewsnak Werlein Anna biológus, mikológus. 

„A gombakávék nagyjából 6-8%-ban tartalmaznak gombát, így annak, aki naponta többször fogyaszt kávét, érdemes odafigyelnie a mértékre. Ráadásul az autoimmun betegek vagy szervátültetettek esetében a fogyasztása előtt érdemes felkeresni egy orvost, és kikérni a véleményét. Ezeket az italokat csak kúraszerűen, szünetetekkel, és csak maximum 5 hétig érdemes fogyasztani” – figyelmeztetett a szakértő.

A funkcionális gombák nem a hallucinogén fajták közé tartoznak. Ezek a bennük lévő tápanyagokon kívül további egészségügyi előnyökkel, valamint adaptogén tulajdonságokkal rendelkeznek. A hagyományos kínai orvoslás és az Ayurveda által évezredek óta felkarolt adaptogének olyan növényi vegyületek csoportja, amelyek segítik a szervezetet abban, hogy alkalmazkodjon bármilyen stresszhez, legyen az biológiai, fizikai vagy kémiai. Ezek a vegyületeket csökkentik a testben lévő gyulladást, felveszik a harcot krónikus fáradtság ellen, valamint serkenti kognitív funkciókat.

A gombatea fogyasztása az egyik legtrendibb és egyben az egyik legősibb módja a funkcionális gombák fogyasztásának. A gombateából léteznek teakeverékekek is, amelyek őrölt gombát tartalmaznak, és csak vizet kell hozzáadni. Mások egy hagyományosabb áztatási folyamatot igényelnek, egyes fajták pedig valódi tealeveleket tartalmaznak.

„A hazánkban őshonos lepketaplógombát szárítva használjuk fel a tea készítéséhez. A teagomba általános jó közérzeted biztosít, de levertség vagy egy enyhe megfázásos megbetegedés esetén is fogyasztható” – magyarázta Werlein Anna.

Figyelmeztetett azonban, hogy a kávégombához hasonlóan a gombatea is csak kúraszerűen, maximum 4-5 héten keresztül fogyasztandó.

Forrás: Simple Health/AcNews

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés