ACNEWS

Így változik a háziorvosok munkaköre

Jelentős változások várhatók.

Hirdetés
Ad image

Jelentős változások várhatók.

Megkönnyítené az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt, hogy a betegek kapcsolatba lépjenek a háziorvosukkal, valamint szabályként írnak elő gyógyszereket, felajánlandóként terápiákat.

„Biztosítsák pácienseik számára, hogy online vagy telefonon elérhetőek legyenek, a beérkező, de nem fogadott hívásokra pedig mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel” – szerepel a Népszava birtokába jutott, Kásler Miklós miniszter által kiadott utasításban.

Mint a cikkben megemlítik, létező probléma, hogy a légúti tünetekkel jelentkező, potenciális koronavírus fertőzöttek is csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni, sokszor a vonal folyton foglalt. Gond lehet, ha az orvosnak nincs számkijelzős vagy üzenetrögzítős telefonja, mert így nem tudja, kit is kellene visszahívni.

Az utasítás tartalmaz további, kötelezettségként rögzített feladatokat is. Elrendeli, hogy:

a házorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Mint írják: lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol.”

a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, („enyhe és közepes tünetek fennállásakorfelnőtt személyeknek favipiravir, valamint láz- és fájdalomcsillapító szerek alkalmazása indokolt”), valamint

kiemelten súlyos covidos esetben („csillapíthatatlan láz, kifejezett nehézlégzés, alacsony saturatio, szívelégtelenség”) intézkedjenek azonnal a kórházi beutalásról;

a háziorvosok az otthonukban kezelt betegek állapotát kísérjék figyelemmel.

a háziorvos a magas kockázatú betegeknek köteles felajánlani az antitest terápiát és annak igénybevételéhez a területileg illetékes kezelő kórházhoz irányítani a beteget.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés