ACNEWS

Ijesztő – órákon át a főváros felett körözött egy repülőgép

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Hat órán át körözött egy turbólégcsavaros repülőgép az osztrák főváros felett vasárnap. A különös repülési útvonal mindenkit zavarba ejtett.
Hirdetés
Ad image

Vasárnap reggel a Bécs feletti égbolton egy repülőgép rótta végtelennek tűnő köreit. Az ASR144-es járatot a flightradar24-en élőben is követni lehetett az osztrák főváros feletti különös útvonalán. Az alábbi térképen a jelölések a sok kék kör miatt alig voltak láthatók.

Fotó, képernyőkép: flightradar24.com

Sokan kommentálták is a különös jelenséget. Valaki azt írta, hogy a pilóta biztos jól szórakozik a levegőben, másban egy sötét gyanú merült fel: „Manipulálják az időjárást, mint Dubaiban?”.

A magyarázat azonban egyszerűbb: a Beechcraft B200 Super King Air repülőgépet – több helikopterhez hasonlóan – a Bécsi Városmaraton televíziós közvetítéséhez használják. A helikopterekkel ellentétben azonban a kis turbólégcsavaros gépen nem volt operatőr stáb. A helikopterek kameráinak jeleit ugyanis a magasban köröző repülőgép felé küldik, mert ezen az útvonalon nincsenek akadályok. A jelet aztán a repülő átjátszóállomásról továbbítják egy földi vagy műholdas vevőállomásra – tudta meg a heute.at.

Röviden: a turbólégcsavaros repülőgépet a Bécsi Városi Maraton televíziós közvetítésének repülő átjátszó állomásaként használták, amely a helikopterek kameráinak jeleit továbbította.

Az élő adás befejezésével az ASR144-es járat is befejezte küldetését 13 óra 20 perc körül, és hat óra levegőben töltött idő után Schwechat felett Pozsony felé vette az irányt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés