ACNEWS

Ilyen egyszerű: a világegyetem végül elpárolog

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
A Radboud Egyetem tudósainak új elméleti kutatása kimutatta, hogy Stephen Hawkingnak igaza volt a fekete lyukak párolgásával kapcsolatban, bár nem teljesen. Végül minden elpárolog.
Hirdetés
Ad image

Az un. Hawking-sugárzás miatt a fekete lyukak végül elpárolognak, de az un. eseményhorizont nem olyan döntő jelentőségű, mint eddig hitték. A gravitáció és a téridő görbülete okozza ezt a sugárzást, párolgást is. Ez azt jelenti, hogy az univerzum minden nagy objektuma, például a csillagok maradványai is elpárolognak.

Stephen Hawking a kvantumfizika és Einstein gravitációs elméletének ügyes kombinációját felhasználva azt állította, hogy a részecskepárok spontán keletkezésének és megsemmisülésének az eseményhorizont közelében kell bekövetkeznie (az a pont, amelyen túl már nincs menekvés a fekete lyuk gravitációs ereje elől). Egy részecske és antirészecskéje nagyon rövid idő alatt jön létre a kvantummezőből, majd azonnal megsemmisül. Néha azonban egy részecske beleesik a fekete lyukba, és akkor a másik részecske el tud menekülni: ez a Hawking-sugárzás. Hawking szerint ez végül a fekete lyukak elpárolgásához vezet.

Az új tanulmányban a Radboud Egyetem kutatói újragondolták ezt a folyamatot, és megvizsgálták, hogy az eseményhorizont jelenléte valóban döntő fontosságú-e. Fizikai, csillagászati és matematikai módszereket kombináltak, hogy megvizsgálják, mi történik, ha a fekete lyukak környezetében ilyen részecskepárok jönnek létre. A tanulmány kimutatta, hogy ezen a horizonton messze túl is létrejöhetnek új részecskék. Michael Wondrak kutató szerint: „Bizonyítottuk, hogy a jól ismert Hawking-sugárzás mellett létezik egy új sugárzási forma is.”

Van Suijlekom, a tanulmány másik szerzője kijelentette: ” A téridő görbülete messze a fekete lyukon túl is nagy szerepet játszik a sugárzás létrejöttében. A részecskéket ott már a gravitációs mező árapály-erői választják el egymástól.” Míg korábban úgy gondolták, hogy eseményhorizont nélkül nem lehetséges sugárzás, párolgás, ez a tanulmány azt mutatja, hogy erre a horizontra nincs szükség.

Heino Falcke kutatótárs magyarázata szerint: „Ez azt jelenti, hogy az eseményhorizont nélküli objektumok, mint például a halott csillagok maradványai és más nagy objektumok a világegyetemben, szintén rendelkeznek ilyen sugárzással. És ez egy nagyon hosszú idő után ahhoz vezetne, hogy az univerzumban végül minden elpárologna, akárcsak a fekete lyukak. Ez nemcsak a Hawking-sugárzásról alkotott elképzeléseinket változtatja meg, hanem a világegyetemről és annak jövőjéről alkotott képünket is.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés