ACNEWS

Ez a gátszakadás 8 katasztrofális következménye

Fotó: google map
Fotó: google map
A Dnyeper folyó megnyugvásával még nem lesz vége a drámának, mutatjuk a katasztrofális következményeket.
Hirdetés
Ad image

1. A kahovkai gáthoz kapcsolt elektromos erőmű elpusztult. Az állomást nem lehet helyreállítani, teljesen megsemmisült. A hidraulikus szerkezetet elmosta az áradat. Ezáltal a környék áramellátása is súlyos csapást szenvedett.

2. A tározó víztartaléka négy nap múlva apad ki teljesen, és a kiömlő víz 37 települést fog elárasztani, egészen Herszon városáig, és le a Fekete-tengerig. Egy vezető szakértő szerint további 4-5 nap, amíg a víztömeg elfolyik a tengerig, és a Dnyeper vízszintje visszaáll természetes hozamára.

3. A területen rekedt lakosság ellátása, gyógykezelése és mentése felmérhetetlen logisztikai és anyagi terhet jelent. Hasonlóan kemény feladat a környékről menekülők ellátása. Egy nap leforgása alatt 17 ezer lakos volt kénytelen elhagyni a környéket, a lakóházak újjáépítésére pedig évekig gondolni se nagyon lehet.  

4. Az apadást követnie kell majd a terület méregtelenítésének, fertőtlenítésének, a járványmegelőzési intézkedéseknek, és a természeti környezet rekonstrukciójának.

5. A kutak és a természetes vízforrások legtöbbje a fertőzésveszély miatt jó ideig használhatatlan lesz.

6. A legtöbb környéken honos állatfajtának menekülnie kell, az egyik Herszon-környéki állatkertnek pedig szinte az összes lakója elpusztult. Életveszélynek vannak kitéve a háziállatok és házikedvencek is.

7. Katonai szempontból az áradások potenciálisan blokkolhatják az elvesztett területek visszaszerzésére törekvő ukrán erőket, és átírhatják a régóta tervezett ellentámadás forgatókönyveit. Az elmocsarasodó területen mind a páncélosok, mind a gyalogság gyors mozgása jószerivel lehetetlenné válik.

8. Mindezek mellett a kontrollálhatatlan vízmennyiség jelentős kockázati tényező a közelben fekvő Zaporizzsja atomerőmű számára is, ami Európa legnagyobb nukleáris létesítménye. Az erőmű valós állapotáról nincs megbízható jelentés, mert az csak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség helyszíni szemléje után derülhet ki.

(Forrás: Euronews)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés