ACNEWS

Intő jel: három napja folyamatosan reng a föld Magyarországon

Fotó: Petr Brož (Czech Academy of Science) / Wikimedia
Fotó: Petr Brož (Czech Academy of Science) / Wikimedia
A ma reggel is rengéssel kezdődött - szombat délelőtt óta közel 80 földrengést regisztráltak.
Hirdetés
Ad image

Szombat délelőtt kezdődött, az átlagosnál nagyobb földrengést észleltek Békés vármegyében. Azóta egymást követik az utórezgések. Legutóbb tegnap este észlelték.

Szombaton két, magyar viszonylatban relatíve nagynak mondható földrengést is átéltek a Magyarország déli felén élők. Erősségüket a Richter-skála szerint 4,2-re becsülték, és a rengéseket aztán kisebb utórengések is követték.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium jelzése alapján hétfő este 19 óra 40 perckor újabb 2,5-ös magnitúdójú utórengés követte a hétvégi szarvas környéki földrengéseket.

A hazánkban földrengések leginkább a Pannon-medence szegélyén található lemezhatárok és a hegységkeret mentén pattannak ki, de előfordulhatnak a medence központibb, vékonyabb és melegebb kőzetlemezeiben is – írja az Index.

Az Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szombati Facebook-bejegyzésében azt írta: „az Adriai-kőzetlemez északi irányban mozog, miközben az óramutató járásával ellentétesen forog is. Ennek következtében a Kárpáti-öblözetben található két nagyobb szerkezeti egységet, az Alcapát és a Tisza–Dácia-egységeket folyamatosan a stabil Európai platformnak préseli, és azokban feszültséget halmoz fel.” Vagyis földrengések pattanhatnak ki.

Frissítés: Földrengés volt Kaposvártól körülbelül 20 kilométerre kedden 7.47-kor – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-vel. Azt írták, hogy a 2,2 magnitúdójú földrengés észleléséről Várdáról érkezett lakossági bejelentés.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés