ACNEWS

Írássá lesz a gondolatunk

Pixabay
Pixabay
Hirdetés
Ad image

Ez már a jövő! Az agyi tevékenységünket egy mesterséges intelligencia írott szavakká tudja átalakítani.

Az Austin-i Texasi Egyetemen fejlesztették ki a programot, mely betanítható arra, hogy hosszabb időn keresztül dekódolja valaki gondolatait.

„Egy noninvazív módszer esetében ez valódi előrelépés az eddigiekhez képest, amelyek jellemzően egyetlen szót vagy rövid mondatokat dolgoztak fel” – mondta Alex Huth, a tanulmány társvezetője.

Máshol is készülnek hasonló rendszerek, de ez a mostani rendszer abban különbözik a többitől, hogy a résztvevőknek nem kell műtéten átesniük ahhoz, hogy beültessék az implantátumokat, és nem korlátozódnak a használható szavak listájára sem.

A dekóder ugyan nem tudja szóról szóra bemutatni a személy gondolatait, de gyakran képes megragadni a lényeget. Kiterjedt tréning után az esetek felében képes olyan szöveget előállítani, amely jól, esetenként pontosan tükrözi a személy gondolatait.

A jövőben remélhetőleg az ehhez hasonló technológia továbbfejlesztése segíthet azoknak a betegeknek, akik fizikailag már nem képesek a beszéddel kommunikálni, olyanok, mint például a stroke-túlélők.

A találmányt persze sokan nyugtalanítónak találják, hiszen ki akarná, hogy egy gép, minden egyes gondolatát, a nagy nyilvánosság elé tárja. A tanulmány, Jerry Tang így szólt ezekről az elkerülhetetlen félelmekről beszélt – írja az IFLScience.

„Nagyon komolyan vesszük az aggodalmakat, hogy rossz célokra használhatják, és azon dolgoztunk, hogy ezt elkerüljük. Biztosítani akarjuk, hogy az emberek csak akkor használják az ilyen típusú technológiákat, ha akarják, és ha az segít nekik. Úgy gondolom, hogy jelenleg, amíg a technológia ilyen korai stádiumban van, fontos, hogy olyan irányelveket léptessünk életbe, amelyek védik az embereket és a magánéletüket. Az is nagyon fontos, hogy szabályozzuk, mire használhatók ezek az eszközök.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés