ACNEWS

Külsőt formálva teremt belső harmóniát a sztársebész

Seffer István
Seffer István
Én mindig ódzkodtam a szélsőségektől - vallja Seffer István, a világszerte elismert sztársebész.
Hirdetés
Ad image

A plasztikai sebész ne iparos legyen, hanem tudós szakember. A korosodás elleni és a visszafiatalító medicina célja sem más, mint hogy egészséges, harmónikus és hosszú életkort érjünk meg. Dr Seffer István sztársebészt kérdeztük.

– Mi most a divat a plasztikai sebészetben?

– Változik a nőideál, változik a divat a mi szakterületünkön is. Néhány évtizeddel ezelőtt a csont és bőr lányok voltak az úgymond ideálisak, most pedig a hús-vér nők. Korábban melleket csináltunk és vádlikat, most egyre gyakoribbak a popsit növelő műtétek. Érdekes, hogy a keleti nők európai szemeket akarnak, az európaiak meg keleti szemeket.

– Ki diktálja e téren a divatot, a nők, a sebészek vagy…?

– A divatdiktátorok, akik bedobnak egy-egy új trendet. A csontváz divat úgy jött létre, hogy egy divatdiktátor kitalálta, hogy ne a szép nőt nézzék, hanem a ruháját, és akkor csontváz kollekciókat engedtek a kifutókra. Ez aztán szépen átragadt mindenkire. Őket utánozták. Most pont a fordítottja történik. A legújabb Miami fürdőruha bemutatókon a legelső körben a formás, telt idomú nők vonulnak fel.

– Mi történik, ha egy nő olyan plasztikai kívánsággal állít be, amiről ön azt gondolja, ezt nem szabadna, nem kellene…

– Az is a feladatunk, hogy kiszúrjuk azokat, akiket nem szabad megoperálni. Köztük azokat, akiknek irracionális elvárásuk van, nincs elég belső motivációjuk, esteleg beszólt neki valaki, de nem magától akarja a változtatást. Ki kell szűrni a testkép zavarosokat és a mentálisan terhelteket. Én mindig ódzkodtam a szélsőségektől, például a túl vastag ajkaktól, az általánosan elfogadott széptől való eltéréstől. A pornós megjelenés ellen vagyok. Előfordul, hogy egy-egy középkorú vagy éretté nő, aki közben menő üzletasszony lett, visszajön hozzám a fiatal korában megcsináltatott formájával, és azt kéri, tegyem rendbe, alakítsam vissza, s persze megpróbálom. De volt, aki egyszerre akart nagy melleket bimbóudvar kisebbítéssel. A kettő együtt nem megy.

– Mi van akkor, ha ön nem vállalja, és az illető elmegy máshoz?

– Lehet, hogy más megcsinálja neki, de előfordul, hogy utána visszajön hozzám, hogy nem ezt akarta. Például egy szép arányos testhez óriási melleket csináltat másutt, aztán sírva kér, hogy alakítsam vissza. És én kiveszem az implantátumot, és átépítem normális formára.

– Vissza lehet-e alakítani a túlzott méretű ajkakat?

– Akkor igen, ha hivatalos töltőanyaggal csinálták, amit egy enzim felold. De sok illegális anyag van, aminél csak a műtéti kimetszés a megoldás.

– Ki végezhet plasztikai beavatkozásokat?

– Sajnos, már nem csak orvosok, hanem például átképzést kapott kozmetikusok is, és dolgozhatnak külföldről bejövő „csodaorvosok” is. És ennek nem mi, hanem épp a kés alá fekvők látják a kárát.

– Tudna mondani konkrét példát a saját praxisából a szinte tökéletes plasztikai átalakításra?

– A latin-amerikai szépségkirálynők, a kolumbiaiak, a brazilok nagyon szépek, fantasztikus átalakításokon esnek keresztül, amibe beletartoznak az ajkak, fogak, szemhéjak is. Van egy gyönyörű olasz szépségkirálynő, aki az én átalakításommal nyert, de több tucat hazai szépségkirálynőt is operáltam, amivel tökéletesebbé tettem őket.

– Talán furcsa a kérdés, de ez nem „hamisítás”?

– Én nem tartom annak. Egy szebbé varázsolt orr, vagy egy fejhez simuló fül az elálló helyett, nagyon sokat segít például egy fiatal lány életében.

– Előfordul-e, hogy valaki olyan átalakításokon megy keresztül, hogy abból a személyi igazolásánál probléma adódhat?

– Nem gyakori, de volt már ilyen páciensem. A repülőtéren akadtak problémái, és nekem kellett bemutatnom a műtét előtti és utáni fotókat.

– Mekkora a jövője a plasztikai sebészetnek?

– Óriási. Amikor a 80-as évek elején a sebészet mellé felvettem a plasztikai sebészetet is, akkor az országban a 19. voltam. Ma majdnem 200-an vagyunk.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés