ACNEWS

Itt van minden, amit a mai sulikezdésről tudni kell

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Változnak az érettségi- és a felvételi szabályok, életbe lép a státusztörvény, és még a szünetek is másképp lesznek, mint korábban.

A ma kezdődő tanévben így alakulnak a szünetek:

 • Az őszi szünet október 28-tól november 5-ig tart. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6. (hétfő).
 • A téli szünet december 22. és január 7. között lesz. A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 21. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap 2024. január 8. (hétfő).
 • A tavaszi szünet március 28-tól április 7-ig tart, a szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. (hétfő).

Ekkor lesz az érettségi:

 • Az őszi érettségi írásbeli vizsgáit 2023. október 13. (péntek) és október 27. között tartják. Ami a szóbeliket illeti: az emelt szintű megmérettetések november 9. és 13. között lesznek, míg a középszintű vizsgákat november 20-24-re időzítik – írja az Index.
 • A tavaszi érettségi írásbeli vizsgái 2024. május 3-án kezdődnek, majd ezt követően jönnek a szóbelik, először emelt szinten június 5–12., majd középszinten június 17–28. között.

Átalakul a felvételi rendszer is

Hirdetés
Ad image

2023-ban:

 • A minimumponthatárokat eltörlik, helyette az egyetemek szakonként határozhatják meg, hogy mi az a legkevesebb pont, amivel felvételt nyerhet egy hallgató. Egy felvételiző összesen hat helyre jelentkezhet.
 • Az alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségit tenniük.
 • Az érettségi követelmények esetében adott szakoknál az intézmények középszintű érettségit is elfogadhatnak emelt helyett.

2024-ben:

 • Az intézmények 100 pontot maguk is adhatnak. A tartalékos katonai szolgálatért például továbbra is sok többletpont jár, szolgálati idő függvényében 64 pont is szerezhető.
 • Az intézményeknek lehetőségük lesz kijelölni, hogy a tanulmányi és az érettségi pontok esetében melyik legyen az ötödik középiskolai, illetve az ötödik érettségi vizsgatantárgy, amely beleszámít a tanulmányi pontba.
 • Az intézmények eldönthetik, hogy az érettségi pont számításához a különböző szakokon melyik két érettségi tantárgy teljesítése lesz kötelező, és ezek közül melyik tantárgyat kell emelt vagy középszintű érettségivel teljesíteni.
 • Az emelt szintű érettségi esetén százalékos eredményt vesznek majd figyelembe (tehát egy 85 százalékos emelt szintű vizsga 85 pontot ér). Középszintű érettségi esetében viszont csak 67 százalékban számítják be a felvételibe az eredményt (vagyis egy 100 százalékos középszintű vizsga csak 67 pontot ér majd).

Ma életbe lépett a státusztörvény

 • A pedagógusok alapszabadsága 46 napról 50 napra emelkedik, ebből az igazgató 15 nappal rendelkezhet.
 • Amennyiben az állami fenntartású köznevelési intézmény működése bármely okból nem biztosítható, az új ellátási helyen a napi munkaidő 8 óráról legfeljebb 12 órára, a heti munkaidő legfeljebb 48 órára emelhető. Ezzel együtt a pedagógusok esetében megszűnik a rendkívüli munkaidő és az azért járó, munka törvénykönyve szerinti díjazás.
 • A törvény szerint a tanár átvezényelhető, annyi kitétellel, hogy erre csak az adott járáson belül van lehetőség, és meghatározott élethelyzetben a pedagógus hozzájárulása is kell hozzá.
 • Visszatér a fegyelmi eljárás, az érintett pedagógus ennek értelmében kaphat megrovást, akár hat hónapon át tartó 20 százalékos bércsökkentést, de a vezetői megbízását is visszavonhatják, amellett, hogy természetesen el is bocsáthatják.
 • A munkáltató minden évben köteles a köznevelésért felelős miniszter rendeletében meghatározott szabályok szerint értékelni a pedagógus- és a pedagógus szakképzettséggel rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott teljesítményét. A munkáltató a teljesítményértékelés eredményének figyelembevételével állapítja meg a pedagógus havi illetményét az alábbi bérsávok alapján:

– Gyakornok esetén: a kormány által rendeletben megállapított összeg,

– Pedagógus I. esetén 410 000 Ft-tól 1 065 000 Ft-ig terjedhet,

– Pedagógus II. esetén 430 000 Ft-tól 1 135 000 Ft-ig -terjedhet,

– Mesterpedagógus esetén 520 000 Ft-tól 1 365 000 Ft-ig terjedhet,

– Kutató tanár esetén 640 000 Ft-tól 1 470 000 Ft-ig terjedhet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés