ACNEWS

2024. June 30.   |   Pál napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Iszlám párt törne hatalomra már Ausztriában is

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Ausztriában először alakult iszlám párt, amely be akar jutni a Nemzeti Tanácsba. IPÖ-nek hívják, a székhelye pedig Bécs. Részesülni akar a hatalomból.
Hirdetés
Ad image

Az iszlám pártok Európa-szerte erősödőben vannak. Egy iszlám tudós úgy látja, hogy ez veszélyt jelent a demokráciára és az európai értékekre.

„E pártok számára a vallás a program központi eleme és a döntő mobilizációs tényező. Ezt vészjelzésnek kell tekinteni. Az iszlám pártok gyakran a demokrácia vagy az emberi jogok álarca alatt jelennek meg, mint például a holland „Denk” párt vagy Németországban a „Dava” és a „BIG”, de olyan antidemokratikus értékeket képviselnek, mint a szabadság korlátozása és a nők elnyomása” –  mondta Ednan Aslan iszlám tudós a Krone-nak.

Az iszlám pártok ezért „veszélyt jelentenek Európára”. A professzor szerint a politikában is aggasztóak a bevett pártokban, például az SPÖ-ben, a Zöldekben vagy a német SPD-ben lévő iszlamista egyének, akik gyakran sok preferenciaszavazatot kapnak a választási kampányokban.

„Ha a politikai iszlám veszélyt jelent az olyan országokra, mint Egyiptom, Jordánia vagy Törökország, akkor Európára is veszélyt jelent. Az iszlamista szervezetek célja egy iszlám állam és egy saría-orientált társadalom létrehozása, beleértve a szabadság korlátozását, a kötelező fejkendőt és a középkori büntetőintézkedéseket” – mondta Aslan.

„Irán, Afganisztán, Szudán és Törökország egyes részei megmutatták a politikai iszlám eredményeit: az emberek szenvednek és menekülnek az ilyen körülmények miatt. A politikai iszlám alapja a Nyugattal szembeni kifejezett ellenségesség. Az általunk ismert Európa nem létezhet együtt a politikai iszlámmal. Ezért fontos, hogy felismerjük ezt a veszélyt és küzdjünk ellene” – folytatta.

Európa azonban nem képes magabiztosan megvédeni értékeit. Az iszlám ezt gyengeségként érzékeli.

Aslan figyelmeztet: Ausztria a szabadságjogok és az iszlám vallásként való elismerése miatt „jó otthon” a politikai iszlám számára. Sok aktivista megy Ausztriába. Az iszlám szervezetek hálózatba vannak szervezve, és szoros együttműködést tartanak fenn a kontinens határain túl. Ezek a struktúrák egyre professzionálisabbá válnak.

Aslan szerint a betiltások nem célszerűek a politikai iszlám kontextusában, mivel egyik párt váltja a másikat. Sokkal fontosabb a problémák láthatóvá tétele. A belpolitika azonban nem ismeri fel a politikai iszlám veszélyeit. A jobboldali pártok ellen mindig lehet harcolni, de az iszlám fasiszta formáit nem ismerik fel.

A lakosságot személyes tapasztalatok riasztják, például a villamoson vagy bizonyos városrészekben. Ezeket az észleléseket azonban a társadalom leértékeli. Az embereket rasszistának vagy iszlamofóbnak bélyegzik, és elveszítik a bátorságukat, hogy beszéljenek ezekről az incidensekről.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés