Mint az ismeretes, napi tápanyagszükségletünk három fő elemből áll össze: zsírokból, szénhidrátokból és fehérjékből. A fehérje elengedhetetlen az izmok számára, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít. A szénhidrátok energiát adnak, míg a zsírok segítik a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, valamint hozzájárulnak a sejtek egészséges működéséhez. Ha ezek az összetevők egyensúlyban vannak, csökken az éhségérzet és a falásrohamok is elkerülhetők.
Amint azt a Heute megírta, egy, a Nutritional Metabolism egészségügyi szaklapban megjelent tanulmány szerint az egyensúly fenntartása különösen fontos, hiszen a makrotápanyagok jelentős szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában.
A zsírok és a fehérjék lassítják a szénhidrátok cukorrá alakulását, így megakadályozzák a vércukorszint hirtelen ingadozását. Amennyiben például egy tál gabonapelyhet eszünk, cukorszintünk hirtelen megemelkedhet, majd hamar visszaeshet, ami fáradtságot és energiahiányt okozhat. Ha azonban fehérjével és zsírral – például görög joghurttal vagy diófélékkel – egészítjük ki az ételt, a vércukorszint stabilabb marad.
Ezt az elvet a gyorsételekre is alkalmazhatjuk. Emily Field, amerikai dietetikus szerint érdemes a sült krumpli helyett inkább egy második burgert kérni.
„Egy tipikus gyorséttermi burger – sajt és szósz nélkül – körülbelül 300-400 kalóriát tartalmaz. Ezek az energiák a zsemléből származó szénhidrátokból (kb. 40 g), a húsban található fehérjéből (kb. 17 g) és zsírból (kb. 10 g) tevődnek össze. Ezzel szemben egy adag sült krumpli elsősorban szénhidrátokat és zsírokat tartalmaz, fehérjében viszont szegény. Kalóriatartalma hasonló egy burgeréhez, de a szervezet számára összetétele kevésbé előnyös.”
Amennyiben a sült krumplit egy második burgerre cseréljük, megduplázzuk a fehérjebevitelt, miközben csökkentjük a felesleges zsírok és szénhidrátok mennyiségét. Mivel a gyorsételek általában sok szénhidrátot és zsírt, de kevés fehérjét tartalmaznak, ez az apró változtatás segíthet a vércukorszint stabilizálásában, így elkerülhetők a hirtelen energiaszintek ingadozásai.
Ha legközelebb tehát gyorsétteremben eszünk, érdemes átgondolni a választásunkat. Egy második burger nemcsak jobban eltelíthet, de segíthet abban is, hogy hosszabb ideig energikusabbnak érezzük magunkat – és elkerüljük a vércukorszint-ingadozás okozta fáradtságot.