Ahogy beköszönt a meleg idő, egyre több időt töltünk barátainkkal a szabadban, hűsítő, alkoholos italok társaságában. Ám hiába tűnik ártatlannak egy-egy pohár Aperol Spritz vagy Prosecco a napsütésben, meglepően gyorsan érezhetjük a hatását. Japán kutatók szerint ez nem csupán érzéki csalódás: a nyári hónapokban valóban hamarabb leszünk spiccesek, mint a téli időszakban – írja a Heute.
A Nagoyai Egyetem tudósai egereken végzett kísérletek során vizsgálták, miként változik alkoholtűrő képességünk az évszakokkal párhuzamosan. Az eredmények alapján pedig megállapították: a hideg körülmények között élő rágcsálók gyorsabban kiheverték az alkohol hatásait, mint társaik a melegben.
„A szervezet nyáron fogékonyabb az alkohol bódító hatására” – mondta a kutatást vezető professzor. Ez magyarázhatja azt is, miért ugrik meg jócskán a meleg időszakban az alkoholmérgezéses esetek száma.
A kutatók nemcsak az alkoholra fókuszáltak: a szénhidrát-anyagcsere évszakos változásait is vizsgálták, mégpedig majmok segítségével. Bár az állatokat egész évben ugyanazzal a táplálékkal etették, kiderült, hogy a nőstényeknél a szénhidrátokat lebontó gének aktivitása télen és tavasszal csúcsosodott ki. Ez segíti a szervezetet abban, hogy a hideg hónapokban minél több energiát tudjunk kinyerni az élelmiszerekből. A megszületett eredmények pedig magyarázatként szolgálhatnak arra, miért vagyunk hajlamosabbak télen a hízásra.
A kutatás harmadik érdekessége, hogy a vadon élő csimpánzok is fogyasztanak alkoholtartalmú gyümölcsöket – és meg is osztják azokat egymással. Egy brit egyetem kutatói videofelvételeken rögzítették, amint a majmok egymás társaságában élvezik a fermentált gyümölcsök hatásait. A szakemberek szerint mindez pedig arra utalhat, hogy az alkohol – akárcsak az embereknél – a társas kapcsolatok erősítésében is szerepet játszhat.
„Tudjuk, hogy a szeszes italok dopamint és endorfint szabadítanak fel az agyban, ezáltal boldogságot és ellazult érzetet okozva” – mondta Anna Bowland, a tanulmány egyik szerzője. „A közös iszogatás fontos, társas funkciót tölt be. Most pedig már az is világos számunkra, hogy a csimpánzok is megosztják egymással az alkoholos finomságokat, és vélhetően az emberekhez hasonlóan élvezik is annak előnyeit.”