Az Európai Parlament megszavazta, hogy betiltsák a félrevezető kifejezéseket, mint például a „veggy burger”, „szója kolbász” vagy „vegán steak”.
Ezek a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek gyakran egészséges és ízletes húskészítményekre utaló elnevezéseket használnak, miközben mesterséges helyettesítői azoknak – nagy bosszúságára a gazdáknak, séfeknek és mindazoknak, akik az autentikus, jól elkészített ételeket többre tartják az ipari utánzatoknál.
Céline Imart, az Európai Néppárt francia képviselője olyan módosítást nyújtott be, amely szerint a hús és a húsrészek megnevezése kizárólag az állatok ehető részeire vonatkozhat.
A módosítás szövege pontosan meghatározza, mi minősül „húskészítménynek” és „hús alapú terméknek”. Valamint kimondja: a „steak”, „kolbász”, „burger”, „tojássárgája” stb. kifejezések kizárólag valódi húst tartalmazó termékek esetén használhatók. A laborban tenyésztett húsokat a tilalom nem érinti.
Imart három módosítását is elfogadták, amelyek célja a gazdák védelme és az európai élelmiszer-önrendelkezés erősítése volt. A politikus szerint az intézkedések a termelők jövedelmét is növelhetik, miközben nagyobb átláthatóságot biztosítanak a fogyasztóknak.
Bár „növényi alapúként” hirdetik őket, a húspótlók valójában erősen feldolgozott termékek. Hús ízét, állagát és kinézetét mesterséges adalékokkal érik el – kötőanyagokkal, aromákkal, színezékekkel és zsírokkal. Sok esetben vitaminokkal és fehérjeizolátumokkal dúsítják őket, hogy pótolják a természetes tápanyaghiányt – írja a brusselssignal.eu.
A szavazáson 355 képviselő támogatta Imart javaslatát, 247 ellene szavazott, 30-an tartózkodtak.
A döntést az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk, mielőtt uniós joggá válhat.
Évek óta ismétlődő probléma, hogy koránt sincs elegendő információ és tapasztalat arról, hogy a növényekből készült, a húsalapú termékkel szinte azonos állagú és ízű húspogácsák tartós fogyasztása milyen módon befolyásolja az egészséget.
Mint ismert, gabonafélék és a hüvelyesek – elsősorban a búza és a szója – adják a legtöbb növényi húspótló alapanyagát. Ezeket a növényeket hőkezelik, utána ízesítik, és változtatnak az állagán. Így nyerik el a hagyományos hússal, leginkább darált hússal megegyező tulajdonságait. A pontos elkészítésről azonban a gyártók kevés információval szolgálnak. A kutatók szerint a feldolgozás, például a hőkezelés során számos olyan nem várt kémiai reakció figyelhető meg, amely káros az egészségre. A legnagyobb kockázatot az allergének jelentik.