ACNEWS

2024. September 23.   |   Tekla napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Itt az új hidegrekord, mínusz 10 fok volt a Bükkben

Farkasordító hideg volt a Bükk-fennsíkon található Mohos-töbörben vasárnap, ahol mínusz 10 fokot mértek, ezzel új rekord született.
Hirdetés
Ad image

Újabb hidegrekord született, ezúttal Bükk-fennsíkon található Mohos-töbörben, ahol , farkasordító, mínusz 10,1 fokos hőmérsékletet mértek vasárnap hajnalban. A hírt az ME Földrajz-Geoinformatika Intézet adta hírül a közösségi oldalán. De a péntek hajnali hőmérséklet sem volt sokkal kellemesebb, akkor mínusz 8 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Amióta meteorológiai mérőállomást telepítettek a Mohos-töbörben, a portál szerint most regisztrálták a leghidegebb szeptemberi hőmérsékleteket két egymást követő napon is – írta az időkép.

Az eseményeket egy visszaszorulóban lévő anticiklon tette lehetővé, amely nyugodt, szélcsendes, derült éjszakákat eredményezett. A Miskolci Egyetem mikroklíma-kutatása szerint a töbörben a hideg levegő összegyűlik, és emiatt sokkal jobban le hűl, mint a környező területek. Mivel az anticiklon szélcsendes éjszakát okozott, a hideg levegő akadálytalanul megmaradhatott a mélyedésben. Idén szeptember 14-én a János-hegyen mértek hidegrekordot, ami húszéves rekordot döntött meg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés