ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Itt járnak kalauz nélkül a vonatok

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Több éves késéssel, de lassan befut a MÁV a 21. századba. Hétfőtől ugyanis egy járatán már kalauzok nélküli jegyrendszer lesz.
Hirdetés
Ad image

Elképesztő újítást jelentett be a MÁV – legalábbis magyar viszonylatban. Bár a külföldi országok jó részében már évtizedek óta működik a kalauz nélküli jegyellenőrzési rendszer, mi se vagyunk sokkal elmaradva. A Magyar Állami Vasút ugyanis büszkén bejelentette, hogy az április 17. és május 30. közötti tesztidőszak sikeresnek bizonyult. Így hétfőtől, azaz szeptember 2-től Rákos és Pilisvörösvár között közlekedő S76-os járatokon bevezetésre kerül a kalauz nélküli rendszer. A tervek szerint pedig nem áll meg itt a fejlesztés.

A közeljövőben a rendszer bevezetésre kerülhet számos elővárosi és vidéki vonalon is. Következő lépésként szeptember 16-tól Budapest és Esztergom között, valamint a Budapest-Győr vonalon Bicske és Kelenföld között lép életbe a rendszer. De csak a reggeli csúcsidőszakban. A változás érinti a fenti vonalon közlekedő G10-es járatokat, valamint egyes a Déli-pályaudvar és Komárom közötti S10-es szerelvényeket is. Ha ez nem lenne elegendő, akkor szeptember 2-től már a Rába InterRégió járatain is megvalósulhat a jegyvizsgáló nélküli közlekedés hétvégenként.

A közleményben, amit a 24.hu szemlézett kiemelték, hogy szeptember 30-tól a Budapest és Székesfehérvár közötti vonalon közlekedő S36 és G43-as járatokat, valamint a Déli pályaudvarról Százhalombattára és Pusztaszabolcsra induló S40-es vonatokat vonják be az új rendszerbe. Október 14-től pedig az előváros keleti részét is eléri a változás. A Nyugati pályaudvar és Monor között közlekedő S50-esek, hétköznap egyes ceglédi, illetve hétvégente egyes szolnoki vonatok, a Keleti pályaudvar és Sülysáp, illetve éjszaka Nagykátára közlekedő S60-osok és a Keleti és Gödöllő közötti S80-as személyvonatok fognak jegyvizsgáló nélkül közlekedni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés