Mario David García egy guatemalai pizzakészítő, aki saját elmondása szerint a fagylalttól kezdve a zöldségekig mindent árult már. Illetve rakott rá egy pizzára. Öt évvel ezelőtt azonban támadt egy ötlete: pizzát kéne sütni egy aktív vulkán szélén. A receptet a szakács nem bonyolította túl, mindössze tésztára, paradicsomra, sajtra, sonkára és hagymára gondolt, valamint kénre. Amit ugyebár a helyszín szolgáltat – írja a Bild.
García meg is valósította az álmát, és pár bevállalós társával kirándulásra indult a Pacaya tetejére, ami egy aktív vulkán. Itt sütötte meg a világ talán leghíresebb ételét egy 800 fokos barlangban, ahol mindössze 14 perc alatt el is készültek. Hasonló kirándulásra pedig azóta is bárki jelentkezhet, aki szeretne kénes pizzát enni. Azért nem mindig zökkenőmentes az „étterem” működése.
„Egyszer a hegy annyi ként bocsátott ki, hogy mindannyiunknak eleredt az orra vére, miközben rohantunk lefele. 15 napra be kellett zárnunk az éttermet” – emlékezett vissza a séf. Maga a hely egyébként heti 5 nap van nyitva és bárkit szívesen látnak, akár még lakodalmat is vállalnak.
A Pacaya egyébként utoljára négy évvel ezelőtt, 2021 tavaszán tört ki. Ekkor három kilométer hosszú lávafolyamok hömpölyögtek le a vulkán tetejéről, ami miatt hosszabb ideig nem tartottak nyitva. A biztonság garantálása érdekében egyébként García folyamatosan ellenőrzi a Meteorológiai Intézet legfrissebb híreit.