ACNEWS

Itt tartunk: nem lesz gyógyszerész a patikákban májustól

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Az új rendelet szerint követelmény, hogy 15 percen belül elérhető legyen a patikus akár telefonon vagy emailen.
Hirdetés
Ad image

Rossz üzenete van a szakemberek szerint annak, hogy a patikákban májustól nem kötelező a gyógyszerésznek személyesen jelen lenni.  Kivétel, ha a helyszínen történik a gyógyszerkészítés – azt a gyógyszerésznek kell felügyelnie. Négy éve hiába tiltakozott az ötlet ellen a Magyar Gyógyszerész Kamara, meg se hallgatták őket – adta hírül a hvg.hu. Nehéz vitatkozni Hankó Zoltán, a kamara elnöke állításával. Aki szerint semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”.

Hogy akkor miért van szükség ennek a rendeletnek az alkalmazására? Mert állítólag a gyógyszertári vállalkozások jelentős költségmegtakarítást érhetnek el vele. Különösen azok, amelyek több patikát is működtetnek.

A Magyar Gyógyszerész Kamara azonban aggódik. Szakember távollétében hogyan lehet távfelügyelet útján végezni a gyógyszerbiztonsági ellenőrzést? És ki hívja fel a figyelmet az azonos hatóanyagú, de eltérő nevű gyógyszerek párhuzamos szedésével járó kockázatokra? A hiba kódolva van. Ennyi erővel orvos se kell a műtétek elvégzéséhez. Elegendő, ha az asszisztensek a műtőben végrehajtják a beavatkozást, ha mégis beüt a gikszer, felhívják a sebészt. Aki, ha nagy a baj, legfeljebb berohan a kórházba. Aztán a beteg vagy túléli vagy nem.

No, de minek csodálkozni, álláshirdetésben olvastuk: angol nyelvtanárt keres az iskola, angol tudás nem szükséges….

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés