Az RMDSZ-nek küzdeni kell a bejutási küszöb eléréséért

Pataki József 2019.05.21. Itthon

Az RMDSZ-nek küzdeni kell a bejutási küszöb eléréséért

Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) küzdenie kell, hogy elegendő szavazatot kapjon az EP-be jutáshoz a vasárnapi választáson.

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

Az elmúlt pár évben alacsony volt a EP-választási részvétel Romániában, az országos átlag 20-30 százalék körül alakult - tette hozzá, megjegyezve, hogy az eddigi EP-választásokon az erdélyi magyaroknak nagyobb volt a részvételi arányuk a románokénál. Hangsúlyozta: az RMDSZ-nek már 9 százalékos támogatása is volt EP-választáson, most azonban az 5 százalékért is meg kell küzdenie.

Még kérdéses, hogy az államfő kezdeményezésére - a korrupcióval kapcsolatos jogi kérdésekről - kiírt vasárnapi népszavazás megöli vagy serkenti a részvételi kedvet - fogalmazott. A népszavazás nyakatekert kérdéseiből egyértelmű, hogy mindez csak Klaus Johannis elnökválasztási kampányának egy előkészítő lépése - vélekedett Pászkán Zsolt.

A szakértő emlékeztetett, hogy azok az erdélyi magyarok, akiknek magyar és román állampolgárságuk is van, abban az országban szavazhatnak, ahol állandó lakcímmel rendelkeznek. (MTI)

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT