„Botka hazug módon évek óta bujkál”

AC News 2017.03.31. Itthon

„Botka hazug módon évek óta bujkál”

A Szeviép-ügy miatt alakult ki vita a szegedi közgyűlés pénteki ülésén. Az építőipari cégcsoport egykori alvállalkozói egy csoportjának képviselője, valamint a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője a károsultak kifizetését követelték, és fölvetették Botka László (MSZP) polgármester felelősségét. Botka László közölte, a vállalkozás "ezer szállal kötődik a Fidesz politikusaihoz", és nem volt közvetlen szerződéses kapcsolata az önkormányzattal.

cba bejegyzeseknél(200x300)

Szabó Bálint, az építőipari cégcsoport egykori alvállalkozóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a Szeviép-ügy Szeged és Magyarország legjelentősebb gazdasági, politikai, közéleti bűncselekménye.

"Az összes jelentős szegedi beruházáson dolgozó építőipari vállalkozáshoz kapcsolódó oligarchák nem kevesebb mint 10,5 milliárd forintot loptak el" - mondta az ügyvezető.

Szabó Bálint kijelentette, az ügy egyértelmű politikai felelősei hallgatnak, Botka László "hazug és gyáva módon" évek óta bujkál.

Az ügyvezető a felszámolás alatt lévő cég egykori alvállalkozóinak kifizetése mellett önkormányzati és országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozását követelte, valamint azt, hogy a szocialista politikus személyesen járjon közbe a kormánynál a kártalanítás érdekében.

Nógrádi Tibor, a Fidesz helyi elnöke és frakcióvezetője a közgyűlésen hangsúlyozta, Szegeden a Szeviép-ügyről beszélni kell, hiszen emberek mentek csődbe, váltak földönfutóvá. Addig a város társadalma nem újulhat meg, amíg nem tisztázzák a történteket, valamint jogi és anyagi elégtételt nem adnak azoknak az embereknek, akik ebbe belerokkantak - jelentette ki.

Botka László azt mondta, hogy a Szeviép "ezer szállal kötődik a Fidesz politikusaihoz", milliárdos megrendeléseket kapott a fideszes kormányoktól és önkormányzatoktól. A 28 állami megrendelés között szerepelt például az M9-es autóút, a szekszárdi és a polgári híd, a bajai kikötő építése.

A polgármester hangsúlyozta, a Szeviépnek nem volt közvetlen szerződéses kapcsolata az önkormányzattal, a vállalkozás egyedül az 1-es villamos vonalának rekonstrukciójában vett részt konzorciumi tagként. A beruházás csúszása miatt az önkormányzat több százmilliós kötbérigényt érvényesített a kivitelezőkkel szemben - tette hozzá.

Haág Zalán, a KDNP helyi elnöke és frakcióvezetője közölte, a közbeszerzési értesítő szerint a Szeviép konzorciumi tagként, illetve az önkormányzati cégektől több mint 15 milliárd forint megrendelést kapott.

Szabó Bálint a közgyűlésen petíciót akart átadni a polgármesternek, a karzatról játékpénzt szórt az ülésterembe és folyamatos közbekiáltásokkal zavarta a tanácskozást. Az önkormányzati rendészek távozásra szólították föl, de miután nem jártak sikerrel, rendőrt hívtak, akik aztán elvezették Szabó Bálintot.

 

A Szeviép Zrt. három egykori vezetője ellen csődbűntett minősített esete miatt folyik eljárás a Szegedi Járásbíróságon. A vádirat szerint a cégvezetők döntése alapján rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket - az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon - a teljes egészben vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, magánszemélyeknek, sportszervezeteknek. A vádlottak tagadják bűnösségüket.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)