Boualem Sansal: Az arab tavasz nem a demokráciáról szólt

AC News 2017.04.22. Itthon

Boualem Sansal: Az arab tavasz nem a demokráciáról szólt

Egy teokratikus rezsim által irányított világot fest le 2084 - A világ vége című könyvében Boualem Sansal; az algériai író számos díjjal kitüntetett, legfrissebb regényét a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelentette meg az Európa Könyvkiadó.

Boualem Sansal könyve sötét képet vázol fel egy vallási világdiktatúra uralta jövőről, amikor 2084 már csak bizonytalan szóbeszéd, rejtélyes szám. Abisztán hatalmas birodalmában egy az Isten: Yölah és Abi, az ő Küldötte. Tilos az önálló gondolat, bűn az egyéni érzés, Yölah népe pedig üdvözülten éli múlt és jövő nélküli, változatlanságba dermedt mindennapjait. Legutóbbi munkájáért az algériai író 2015-ben elnyerte a Francia Akadémia regény nagydíját.

"Három életem volt eddig" - idézte fel az MTI-nek a fesztiválra Budapestre látogató Boualem Sansal. Pályája kutatóként indult, fizikusként az egyetemen mérnököket tanított termodinamikára, majd közgazdaságtant és menedzsmentet is oktatott. Közgazdászként elkezdte kutatni az államadósság fogalmát, erről több könyvet is írt, ezek azonban Algériában senkit sem érdekeltek a tervgazdálkodás időszakában.

"Amikor aztán 1990-ben Algéria fizetésképtelenné vált, valahogy rátaláltak a könyveimre, ezért magához hivatott a kormányfő és felkért tanácsadónak; így egy új karrierem kezdődött. Addig csak elszenvedtem a diktatúrát, ettől kezdve elkezdtem belelátni a működésébe" - számolt be. Rövidesen azonban kitört az algériai polgárháború és mindenkinek színt kellett vallania: az iszlamisták vagy a hadsereg oldalára áll. "Számos értelmiségivel együtt létrehoztunk egy csoportot, amelyben az írók voltak többségben, így kezdtem el írni és indult el a harmadik karrierem" - idézte fel.

Boualem Sansal elmondása szerint a hadsereg vezette rezsim először a nyers erővel próbálkozott az iszlamisták ellen, a nyugat azonban a szemükre vetette a demokrácia hiányát. Ekkor a hadsereg liberalizálta a politikai életet, és néhány nap alatt százötven újság és mintegy százötven párt jött létre: ekkortól már nem egyedül a hadsereg állt szemben az iszlamistákkal, hanem a pártok sokasága is.

"Az első három regényemet még nem cenzúrázták, sőt eleinte felhasználták azt, hogy a könyveimben bírálom az iszlamistákat; gyakran hívtak rádiós és televíziós szereplésekre. Akkor kezdődtek a problémák, amikor felhívtam rá figyelmet, hogy a hadsereg is problémát jelent. Ezután elbocsátottak a munkahelyemről, betiltották a könyveimet" - számolt be. Az író szerint az első "arab tavasz" 1988 októberében Algériában zajlott, ekkor indult el a többpártrendszer és a piacgazdaságra való áttérés.

Mikor nyugaton azt hallották, hogy az algériai tüntetők igazságosabb társadalmat követelnek, a demokráciára gondoltak, pedig a tüntetők számára az igazságos társadalom az iszlám társadalom volt. Ezért amint elindult a többpártrendszer, az első iszlám párt hónapokon belül sokmilliós tagságot gyűjtött: a hadsereg ott állt egy iszlám óriáspárttal és sok törpepárttal szemben, akárcsak később Törökországban - emlékeztetett. Mint hozzátette, néhányan megpróbálták elmagyarázni a nyugatiaknak, hogy az algériaiak nem demokráciát akarnak, hanem iszlám kormányzást. Ugyanez történt, mikor 2011-ben kitört az arab tavasz: ez emberek jobb társadalmat reméltek, de egy igazságos kalifa uralma alatt - jegyezte meg.

A 2084-et sok kritikus hasonlította Michel Houellebecq Behódolás című regényéhez, mikor azonban Boualem Sansal az iszlám teokratikus kormányzást készült leírni, inkább Orwellhez nyúlt. "Houellebecq megközelítése nem túl realista, talán azért, mert korábban sok kritikát kapott az iszlámmal szemben megfogalmazott bírálatai miatt és így nem mert keményen fogalmazni a Behódolásban. Mint aztán elmondta, ma már ő is sokkal rosszabb képet festene egy iszlamisták vezette Franciaországról" - jegyezte meg Sansal.

Az író szerint ha valahol egy iszlám önkényuralmi rendszer lép működésbe, akkor brutális lépésekkel: a Buddha-szobrok lerombolásával, az ellenzék legyilkolásával kezd. Ha aztán stabilizálták a hatalmukat, a tényleges erőszak szintje csökken, de a szimbolikus erőszak továbbra is jelen lesz. Éppen úgy, ahogy a kommunista rezsimekben is történt - fűzte hozzá.

 

Az iszlámnak persze él egy felvilágosult, reformista irányzata is, amely hisz a demokráciában, ez azonban sehol nem képvisel jelentős erőt - mondta el a szerző. Felhívta azonban a figyelmet: az iszlámban létezik a taqija fogalma (hazugság, színlelés a vallás terjesztése érdekében); Törökországban így jutott hatalomra az AKP egy nagyon erős hadsereggel szemben - emlékeztetett. Boalem Sansal számos honfitársával szemben nem hagyta el hazáját. "Nem hiszek a körülmények kedvező alakulásában, nem a béke, hanem a háború irányába tartunk most. Mégis, én könyveket írok és ha elhagynám Algériát, könnyű lenne ott engem azzal diszkreditálni: ne hallgassatok az árulókra" - mondta el a 2084 szerzője.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Szaszák Zsolt: Korán estem ki a Sztárban sztár leszekből!

AC News 2021.10.18.
Az énekes úgy érzi, köze lehet a múlt heti L.L. Junior-os drámának a kieséséhez.

10 kilótól szabadult meg Király Viktor! – „Újra a régi vagyok”

Pataki József 2021.10.15.
Másfél hónap alatt sikerült az énekesnek megszabadulnia a felszaladt kilóktól, mely már egy ideje eléggé zavarta. Ráadásul nem akárki játszott közre a sikerében.

Gáspár Evelin: Most lettem lányból nő!

AC News 2021.10.14.
A Survivor sztárja úgy érzi, mostanra találta meg a helyét az életben.

Huppsz

Így találkozott Leonardo DiCaprioval Liptai Claudia

Pataki József 2021.10.17.
A műsorvezető számára örök emlék marad a New Yorkban töltött idő. Már csak azért is, mert itt futott össze a világsztárral a véletlen szerencsének köszönhetően.

Bódi Margó: Kivettünk két hetet és Gusztival kettesben elutaztunk Egyiptomba

AC News 2021.10.16.
Bódi Margó és Guszti Egyiptomban töltötték két hét szabadságukat. A sztárpár utazása nem sokkal az indulás előtt is kérdéses volt, a nehezen összejött nyaralás végül az ...

Mi a titka? 24 év után is randizik a férjével Kandász Andrea

AC News 2021.10.15.
A sztár és a férje a mai napig úgy turbékolnak, mint a kamaszok, Feri nem titkolja, igazán vonzó nőnek találja feleségét.
video2a - Kategóriák között
min-mano
Video4a - Kategóriák között

AC News

Hölgyek figyelem! Ez a higiéniai termék növelheti a mellrák kockázatát

AC News 2021.10.18.
Két új kutatás lehel új életet az évtizedek óta tartó vitába arról, vajon felelhetnek-e az izzadásgátlók az emlődaganatos esetekért.

Covid vagy influenza? Nyakunkon a járvány

AC News 2021.10.18.
A két betegséget különböző vírusok okozzák, és bár a betegségek lefolyása is eltérő, vannak azért hasonlóságok is szép számmal a fertőzések között.

Visszatértek az orosz filmesek a világűrből

AC News 2021.10.18.
Mindenki jól van. Megdőlt egy nemzeti magassági rekord is.

Sziréna

Letartóztatásban a gyújtogató   

AC News 2021.10.18.
Hatszáz szalmabála égett le Duka térségében.

Falatozás közben érték tetten a betörőt

AC News 2021.10.18.
Egy kutyaajtón jutott be az ingatlanba a 19 éves férfi.  

A tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését a Borostyán Med Hotelben

AC News 2021.10.18.
Kigyulladt vasárnap este és teljes terjedelmében égett a Borostyán Med Hotel tetőszerkezete Tamásipusztán; a katasztrófavédelem késő esti közlése szerint a tűzoltók megakadályozták a láng...
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Itthon

Elhunyt 51 beteg, 3274 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.18.
Ötvenegy, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 3274 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte hétvégi összesítőjében a koronavir...

Soltész Miklós: A szlovén nemzetiségi közösség számára megtartó erő a hitélet

Pataki József 2021.10.18.
A szlovén nemzetiségi közösség számára önkormányzatuk, iskoláik, intézményeik, civil szervezeteik mellett fontos megtartó ereje van hitéletük gyakorlásának is - hangoztatta a Minisztereln&o...

Orbán Viktor megkapta a harmadik oltást

Pataki József 2021.10.18.
Megkapta a koronavírus elleni harmadik oltást Orbán Viktor miniszterelnök, sajtófőnöke tájékoztatása szerint a Moderna vakcináját vette fel.

Világ

Ferenc pápa szerint a terrorizmus mindenki számára vereséget jelent

Pataki József 2021.10.18.
Az erőszak ellen emelte fel szavát Ferenc pápa vasárnapi beszédében az utóbbi napokban a világ több pontján elkövetett terrorista támadások kapcsán.

Erdogan: Washington F-16-osokat ajánlott fel Ankarának az F-35-ös programba fektetett pénzért cserébe

Pataki József 2021.10.18.
Washington F-16-os vadászbombázókat ajánlott fel Ankarának, miután az Egyesült Államok 2019-ben orosz védelmi rendszer vásárlása miatt kizárta Törökországot a modernebb F-35-ös harci g&eacu...

Ukrajnában hamarosan elkezdik a 14 év fölötti kiskorúak beoltását

Pataki József 2021.10.18.
Hamarosan elkezdik a 14 és 18 éves közötti korosztály koronavírus elleni beoltását Ukrajnában, az ehhez szükséges dokumentumokat az egészségügyi minisztérium már elkészítette - k&oum...
min-mano
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Profil

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

Pataki József 2021.10.02.
A pszichológust már egészen gyerekkora óta érdekelte a fantázia világa, melyről úgy gondolja, hogy hasznos is tud lenni az emberek számára, ha szabadulni akarnak a mindennapi apátiából. Nemrég jelent m...

Amiről beszélnek

Bréking: Palik László nélkül folytatódik az Exatlon Hungary

AC News 2021.10.18.
A hírek szerint a műsorvezető maga döntött a távozás mellett.

Mutatjuk, kivel osztja meg az otthonát Vastag Tomi

AC News 2021.10.18.
Igazi kecses fenevad az új társa az énekesnek.

Két hírességről is lekerült a maszk az Álarcos énekesben

AC News 2021.10.18.
Mutatjuk, ki volt a Szarvas és a Gorilla jelmez mögött!
Video4a - Kategóriák között
min-mano
video1a - Kategoriak között