EP-választás - Ma délutánig még kérhetik törlésüket a névjegyzékből az uniós állampolgárok

AC News 2019.05.16. Itthon

EP-választás - Ma délutánig még kérhetik törlésüket a névjegyzékből az uniós állampolgárok

Csütörtökön 16 óráig még kérhetik az Európai Unió tagországainak nem magyar, de Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai, hogy töröljék őket a magyarországi névjegyzékből, ha mégis az állampolgárságuk szerinti ország európai parlamenti (EP-) listájára kívánnak szavazni. 

    

hbs(400x300)

Az EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem azok az uniós polgárok is szavazhatnak a magyar listákra - ha ezt május 10-éig kérték -, akiknek Magyarországon van a lakóhelyük. A határidő lejártáig a Magyarországon lakó több mint 113 ezer uniós állampolgár közül minden korábbinál többen, mintegy 3400-an kérték, hogy vegyék fel őket a magyarországi névjegyzékbe. 
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ezt követően tájékoztatta az uniós tagállamok társszerveit arról, hogy hány állampolgáruk akar a magyar listára szavazni. Ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.
Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, május 16-án 16 óráig kérheti, hogy töröljék a névjegyzékből, ha mégis az állampolgársága szerinti tagországban akar szavazni. (MTI)

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)