Fülöp Attila: a gyermekvédelem ügyét csak összefogással lehet sikerre vinni

Pataki József 2022.08.05. Itthon

Fülöp Attila: a gyermekvédelem ügyét csak összefogással lehet sikerre vinni

A gyermekvédelem ügyét csak együtt, a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozók összefogásával lehet sikerre vinni - mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Tasson.

Cba - cikk közötti

Fülöp Attila, az állami gondoskodásban élő fiatalok országos találkozóján, az új és végleges helyre került Ágota tábor jubileumi, 25. megnyitóján elmondta: a társadalom és a kormány a koronavírus-járvány kapcsán már megtapasztalta, és a mostani, háborús helyzetben, illetve az energiaválság idején is látszik, hogy "csak együtt lehet legyőzni a bajt, de mindenki, aki a gyermekvédelem területén dolgozik, ezt naponta átéli" - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: a legjobb és a legbecsületesebb gyermekvédelmi szakember munkája is kudarcra van ítélve, ha környezete nem támogatja.

Fülöp Attila elmondta, a gyermekvédelemben dolgozók egyetlen célja: otthont találni a rájuk bízott fiataloknak, ezért vállalják mindannyian ezt a hivatást. "Az Ágota is talált egy új otthont Tasson, egy olyan táborhelyet, amelyet már régóta keresett" - tette hozzá.

Kiemelte: az Ágota Alapítvány úttörője, alakítója annak a gyermekvédelmi rendszerváltásnak, amelynek egyik lényeges eleme, hogy a gyermekvédelem soha többé ne legyen állami monopólium, illetve ne csak felügyeletről és megőrzésről szóljon, hanem az alapítvány által is szervezett, "lélekkel teli eseményekről".

Novák Katalin köztársasági elnök személyes üzenetét Langerné Victor Katalin elnöki tanácsadó tolmácsolta. Az államfő szerint az alapítvány és a Kothencz János vezette csapat egy gyógyító helyet hozott létre, mert az a gyermek, aki nem érzi, hogy ő ajándék ezen a földön, tele van sebekkel, amelyeket gyógyítani kell.

A táborban megadják a gyermekeknek a szülők helyett, hogy tíz napig csak róluk szóljon a világ, hogy úgy érezzék nélkülözhetetlenek, és valóban igazzá válik, amit eddig nem éreztek, hogy minden gyermek ajándék.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a magyar kormány egyik fő célkitűzése, hogy a családok, a gyermekek biztonságban tudjanak élni, a fiatalok minél több élménnyel gazdagodhassanak, és minél több ponton tudjanak közösségekhez tartozni. Kiváló példa erre az idén éppen tízéves Erzsébet-tábor is, amelynek köszönhetően Zánkán, Fonyódligeten vagy éppen az erdélyi Ivón eddig összesen egymillió résztvevő tudott kikapcsolódni, tartalmas napokat eltölteni - tette hozzá.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa szerint "az ember egyedül gyenge, sebezhető, de a számára fontos, érte is kiálló közösségben, emberi kapcsolatokban megsokszorózódik az ereje és bátorsága". Szent Ágota példája azt mutatja, hogy senki nem lehet más hatalmasság puszta eszköze, akaratának tárgya, minden ember és gyermek egyforma tiszteletet, odafigyelést, megbecsülést érdemel, amely egy fontos és örökérvényű tanítás - fogalmazott.

Kiss-Rigó László, az Ágota Alapítványt fenntartó és támogató Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke kifejtette: azok a fiatalok, akik Ágota Falván táboroznak "az egymásra utaltság alapján megtapasztalják az igazi közösségi élményt és a szeretetet".

Salacz László, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az ágotások folyamatosan közösséget teremtenek, amellyel sok, a családját elvesztő gyermeknek segítenek, és "ennél nincs nemesebb cselekedet".

A találkozó megnyitóján Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke három kerékpárt ajándékozott a tábor önkénteseinek.

A jubileumi rendezvényen 360 gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek táborozhat, akikkel tíz napon át segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak. Ágota Falvára, az ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központba az ország szinte minden megyéjéből érkeznek a 6-18 év közötti, lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekek és fiatalok. Az önkéntes segítőkkel és egyéb közreműködőkkel, vendégekkel együtt mintegy 650 fő vesz részt az augusztus 3. és 12. között zajló rendezvényen, amely már korábban a Gyógyító Szent Erzsébet táborok részévé vált kimagasló terapeutikus jellege és speciális programstruktúrája miatt.

Kothencz János, az Ágota Alapítvány alapítója, az országos találkozó vezetője - aki maga is állami gondoskodásban nőtt fel - a közmédiának adott interjújában elmondta: a táborban a gyermekek bizalomképével foglalkoznak, amely részben az önbizalom, részben a másoknak adható bizalom kérdéskörét jelenti. Érintik a személyközi kapcsolathálójukat, amelyben nagyon sok traumát elszenvedtek, valamint dolgoznak az önrendelkezésükkel, a jövőképükkel és az értékorientációjukkal is. A tábor célja "reményt ébreszteni, jövőt mutatni, a bizalom sebeit gyógyítani" - sorolta.

A találkozó tíz napját magas színvonalú élményprogramok színesítik: sportbajnokságok, szépségverseny, Ki mit tud, Roma est, Toldi-verseny, kirándulások, strand, számos vendégfellépő és koncertek.

Az Ágota Alapítvány 1996 óta támogat közel 10 ezer családját vesztett gyermeket, veszélyeztetett fiatalt. Egy-egy évben, több mint 600 programjuk valósul meg, az élményprogramoktól, a terápiás foglalkozásokon át, a katolikus keresztény pasztorációs tevékenységekig. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Hatalmasat bulizott Polgár Tünde a Sziget fesztiválon – „A nagy mennyiségű homoktól már szinte fuldokolni lehetett”

AC News 2022.08.15.
Nem csak a tinédzsereké a fesztivál! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Polgár Tünde és férje, Polgár Árpád, akik partiarcokat meghazudtoló energiával vágtak bele az idei Sziget fesztiválozá...

Sáfrány Emese az Intivel közös képükről: Szeretnék véget vetni a találgatásoknak

AC News 2022.08.12.
Sáfrány Emesét és a TNT dobosát júliusban látták először romantikázni, de azon kívül, hogy ismerik egymást, sokáig homály fedte a kapcsolatukat. Emese most egy közös képpel robbanto...

Ideges volt a fellépés előtt Korda György, hét éve nem énekelt a Szigeten

Pataki József 2022.08.11.
Kordáék varázsa nem múlik: megőrülnek értük a fiatalok. Hét év után tért vissza Korda György és Balázs Klári a Sziget Fesztivál színpadára, és olyan bulit csináltak,...

Huppsz

Kapócs Zsóka először mutatta meg gyermekének édesapját

AC News 2022.08.15.
A műsorvezető nem szívesen osztja meg a nyilvánossággal magánéletét, ám most kivételt tett, és először osztott meg egy közös fotót gyermeke édesapjával, Simek Péterrel.

Vastag Csaba nagy lépésre szánta el magát - eljegyezte a barátnőjét - Fotó

AC News 2022.08.12.
Vastag Csaba eljegyezte a párját, Evelint, aki igent mondott  a nők egyik legkedvesebb kérdésére.  

25 éve tűnt el Damon Hill!

Pataki József 2022.08.10.
Palik László híres kérdése napra pontosan 25 éve hangzott el, és azóta is szállóige.
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

AC News

Bővíti elektromos járműparkját a Magyar Posta

Pataki József 2022.08.15.
A Magyar Posta Zrt. flottaszolgáltatás keretén belül 771 elektromos meghajtású segédmotoros járműre kötött szerződést, amely további 330 darabbal bővíthető - olvasható az állami cég MTI-hez ...

Agrárminisztérium: a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Pataki József 2022.08.15.
Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beindul&oac...

Saját anyját verte agyon, miután a tömegbe hajtott az ámokfutó

AC News 2022.08.15.
Tíz ember meghalt és 17 megsérült, miután egy autó a tömegbe hajtott egy pennsylvaniai rendezvényen.

Sziréna

Nem tudta eladni az aranynak mondott gyűrűt

Pataki József 2022.08.15.
A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 20 éves férfi ellen, aki Győr belvárosában garázdálkodott azért, mert nem tudta eladni az aranynak mondott gyűrűjét.

Több mint kétszázmillió forinttal károsította meg a munkáltatóját

Pataki József 2022.08.15.
Vádat emeltek egy autószalon dolgozója ellen, aki úgy értékesített 24 járművet, hogy a több mint 223 millió forintos vételárát elsikkasztotta, megkárosítva így az értékes&iacu...

NAV: 29 millió forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le a zsurki zöldhatárnál

Pataki József 2022.08.15.
Huszonkilencmillió forint értékű, csaknem 14 ezer doboz adózatlan cigarettát foglaltak le az ukrán-magyar zöldhatárnál, Zsurknál - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az...
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Itthon

Áder János a tiszai műanyagszennyezés problémájáról beszélgetett új podcastjában

Pataki József 2022.08.15.
A tiszai műanyagszennyezés problémájáról beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Ljasuk Dimitry független filmessel, környezetvédelmi aktivistával a Kék bolygó című ...

Augusztus 20. - Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Pataki József 2022.08.15.
Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi M...

TIM: már igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek

Pataki József 2022.08.15.
Hétfőtől igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek. Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program, amelyben az újonnan f...

Világ

Harkiv megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

Pataki József 2022.08.15.
A Harkiv megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Pataki József 2022.08.15.
Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggel frissített ada...

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

Pataki József 2022.08.15.
A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírós&aacu...
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

Profil

A fodrászlányból sikeres divattervező lett

AC News 2022.08.13.
Corata Mónika kalandos úton lett ruhatervező és üzletasszony, ő a sors kezének tulajdonítja, hogy sikerült megvalósítania gyerekkori álmát. Az AcNewsnak mesélt az életéről, ruhamárk&aacu...

Jó emberek mindenhol – az átlátható adományozás

AC News 2022.08.06.
Sok nonprofit szervezet akadályokkal néz szembe, amikor váratlan problémák jelennek meg. Számos vállalat és jóakaratú ember szívesen segít ilyenkor, de ha a támogatást rosszul kezelik, akkor lehet, hogy...

Jólmenő médiakarrierjét cserélte le a szenvedélyére, ezrek követik játék közben

2022.07.31.
A beltazor néven ismert gamerlány, Kalocsai Márti a képernyőt és a mainstream médiát cserélte le szenvedélyére, a számítógépes játékokra. Továbbra is a hangjából...

Amiről beszélnek

Pap Rita vallomása: Nem félek a haláltól

AC News 2022.08.15.
Pap Rita hosszú ideje eltűnt a nyilvánosság elől, holott férjével, Bodnár Attilával a mai napig szívesen lépnek fel. Az ikonikus énekesnő Ausztriából hazatérve beszélt őszintén az idő m&uacu...

Párja nélkül fesztiválozott Palvin Barbi

AC News 2022.08.15.
A magyar szupermodellnél már szinte hagyománynak számít, hogy kilátogat a Sziget Fesztiválra. Legutóbb amerikai szerelmét is magával hozta, idén mégis egyedül érkezett az eseményre.  

Összeverték és kirabolták Zsazsa Gabor özvegyét a Duna-parton

AC News 2022.08.15.
Leütötték és kirabolták a néhány napja Budapesten tartózkodó Fréderic von Anhalt herceget.
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro