Gyarmati István: A vegyi fegyverekkel végrehajtott szíriai támadás nem hagyható válasz nélkül

AC News 2017.04.11. Itthon

Gyarmati István: A vegyi fegyverekkel végrehajtott szíriai támadás nem hagyható válasz nélkül

Nem lehet válasz nélkül hagyni olyan támadást, amelyet a szíriai kormányerők saját országukban  vegyi fegyverekkel hajtottak végre - vélekedett az MTI-nek adott interjújában Gyarmati István. A biztonságpolitikai szakértő mindenekelőtt ezzel indokolta a Szíria elleni, múlt péntek hajnali amerikai légicsapást, hozzátéve: ezzel a lépéssel Donald Trump elnök üzenni akart Oroszországnak, továbbá Észak-Koreának és Kínának, és célja volt az is, hogy elterelje a figyelmet az otthoni problémákról. Ám az üzenet lényege az, hogy tömegpusztító fegyvereket nem lehet büntetlenül alkalmazni.

Cba - cikk közötti

Az amerikaiak számára betelt a pohár - fogalmazott a szakértő, aki szerint ha a korábbi Obama-kormányzat 2013-ban - amikor a szíriai rezsim ugyancsak vegyi fegyvert vetett be - megteszi ugyanezt, valószínűleg másként alakul a világ.

Az Oroszországnak szóló üzenet lényege Gyarmati István szerint az volt, hogy Moszkva tudomására hozzák: ellentétben az Obama-kormányzat első hat évével, a jelenlegi kormány nem tűri el, hogy Oroszország olyan dolgokat műveljen, amelyekkel az Egyesült Államok érdekeit nagy mértékben sérti, továbbá Moszkva tanúsítson visszafogottabb magatartást Szíriában, különös tekintettel arra is, hogy az általa támogatott erők használtak vegyi fegyvereket.

Ami a Donald Trump megválasztásához, illetve a kapcsolatok normalizálásához korábban fűzött orosz reményeket illeti, a szakértő úgy vélte, hogy ezek a remények már korábban kezdtek szertefoszlani. Orosz részről már néhány hete világos jelét adták annak, hogy felébredtek abból az álomból, amelyet Trump megválasztásához fűztek. A szíriai légi bázis elleni amerikai támadás újabb lökést adott ennek a folyamatnak.

Az Észak-Koreának szánt üzenet pedig arra vonatkozik, hogy Phenjan "ne játszadozzon" a nukleáris fegyverekkel, illetve a ballisztikus rakétákkal. Nem véletlen az sem, hogy az amerikai elnök épp most indított el egy csapásmérő anyahajót a Koreai-félszigethez. Trump jelezni akarta, hogy az Egyesült Államok egyedül is hajlandó akcióra, ha ez szükséges. És ugyanezt üzente Észak-Korea szomszédjának, Kínának is.

Gyarmati István szerint az észak-koreai fegyverkezést komolyan kell venni. Nem biztos ugyan, hogy Phenjan be is akarná vetni rakétáit, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy "örült egyeduralkodó" áll az ország élén. "Ezért azt gondolom, hogy jobb félni, mint megijedni, és megfelelő üzeneteket kell közvetíteni nem csupán a diktátor, hanem környezete felé is" - fogalmazott a szakértő, aki szerint fel kell készülni olyan lépésekre, amelyekkel egy esetleges észak-koreai agresszió hatásai megelőzhetők, elháríthatók vagy radikálisan csökkenthetők. Gyarmati István utalt arra, hogy Észak-Korea meglévő rakétáival az Egyesült Államok szárazföldi területeit aligha éri el, de Dél-Koreát, a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatokat, Guam szigetét vagy Japánt igen.

A Szíriában végrehajtott amerikai támadás nem lesz semmilyen közvetlen hatással a polgárháború további menetére. Különösen akkor nem, ha a mostani amerikai akciónak nem lesz folytatása, amit még nem lehet tudni. Amerikai részről elhangzott, hogy egyszeri akcióról volt szó, de az is, hogy mostantól mindent megtesznek Aszad elnök megbuktatása érdekében. "Kissé derűlátóbban szemlélve, a most történtek talán részét jelentik majd annak a folyamatnak, amely elvezethet egy komolyabb béketárgyaláshoz, és annak eredményeként ha nem is békéhez, de valamiféle modus vivendihez" - vélte a szakértő, aki szerint erre az Aszad-erők részvételével, de Bassár el-Aszad nélkül kerülhet sor.

Gyarmati István úgy vélekedett, hogy a szíriai támaszpont elleni amerikai támadás, valamint az, hogy az Egyesült Államok hadihajókat vezényel a Koreai-félszigethez mindenképp változást jelez az amerikai külpolitikában. Elsősorban arra utal, hogy mindaz, amit Trump a kampány idején mondott, és amitől a világ demokratikus erői tartottak, nevezetesen, hogy az Egyesült Államok egyfajta izolacionista politikát folytat majd, nem következik be.

"Azt gondolom, Donald Trump nagyon meggondolja majd, hogy hol és milyen módon avatkozik be, de azt látni lehet, hogy ha az amerikai érdekeket veszélyeztetve látja, vagy egyes térségekben a kialakult stabilitás, illetve egyensúly forog kockán, akkor hajlandó lesz a beavatkozásra" - jelentette ki. Értékelése szerint ez a legfontosabb üzenete a Szíriában végrehajtott támadásnak, továbbá a Koreai-félszigetet érintő lépésnek is. És közvetve erre utal az is, hogy Donald Trumpnak nagyon fontos találkozója volt a kínai államfővel, talán a legfontosabb hivatalba lépése óta. Ezen a tanácskozáson minden szóba került, biztonsági, valamint a nagyon nyugtalanító gazdasági kérdések egyaránt és a találkozó után pozitív nyilatkozatok hangzottak el.

Az Iszlám Államhoz kötődő, az elmúlt napokban több helyszínen végrehajtott merényletekkel kapcsolatban a biztonságpolitikai szakértő úgy vélekedett, hogy a terrorszervezet elleni harc továbbra is az Egyesült Államok külpolitikájának egyik fő prioritása marad. Ebben nem lesz visszalépés, sőt Donald Trump valószínűleg fokozhatja is a terrorszervezet elleni fellépést.

A szakértő szerint az Iszlám Állam "vége" valahol azért már látható, még ha ez nem is a közeli jövőben következik be. Azt azonban mindenképp hangsúlyozni kell, hogy ha az Iszlám Állam mint területeket birtokló, államszerűen működő szervezet el is tűnik, terrorista szervezetként fenn fog maradni, és továbbra is képes lesz hasonló merényletek elkövetésére.

 

"Ne reménykedjünk abban, hogy ez belátható időn belül megszűnik, és ilyen merényletek ellen védekezni sem nagyon lehet" - hangsúlyozta az MTI-nek Gyarmati István.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Lajcsi felesége súlyos milliókra perelheti a magyar államot

Virág Márton 2022.12.08.
„Kérjen bocsánatot a meghurcolt Galambos Boglárkától a hatóság.”

Fésűs Nelly tabutémákat döntöget: szülőszobai élményeiről beszélt

Polesz Anita 2022.12.07.
Fésűs Nelly és még két közismert édesanya kendőzetlen őszinteséggel, tabuk nélkül mesélnek a hétköznapjaikról és az életükről egy most megjelent könyvben, úgy, ahogy eddig m&e...

Kabát Peti karácsonykor is akcióban: Aki megteheti, annak kutya kötelessége segíteni

AC News 2022.12.06.
Az egykori válogatott sportoló rendszeresen jótékonykodik, ezúttal korábbi sporttársaival és zenészekkel fogott össze a nélkülöző családok megsegítéséért.

Huppsz

Gőzerővel készül képzőművészeti kiállítására Kozsó

Pataki József 2022.12.08.
Az énekes festményeit már bemutatták Párizsban, Hongkongban és Szingapúrban. 2023-ban pedig az egyik budapesti galériában is kiállításra kerülnek az alkotásai.

Komoly kijelentés: Szabó Ádám új párja az énekes mellett szeretne megöregedni

Marinov Zsuzsanna 2022.12.08.
Még nagyon friss az énekes és a modell kapcsolata, de úgy tűnik, szélsebesen haladnak előre. Legutóbbi posztja alapján Szabó Ádám új kedvese már a közös jövőt tervezgeti.

Mai cuki: Rúzsa Magdi ikrei így várták a Mikulást

Marinov Zsuzsanna 2022.12.08.
A fotó alapján, az énekesnő 10 hónapos ikrei, Keve, Lujza és Zalán nagyon izgatottnak tűntek.   
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

AC News

Rendőrökre támadt egy férfi:Nem megyek veletek, dögöljetek meg!

Polesz Anita 2022.12.08.
Elkóborolt kislánya buktatta le a körözés alatt álló férfit, aki bekattant a hatóság látványától.

Veszélyes perecet vontak ki a forgalomból

Polesz Anita 2022.12.08.
Idegen anyag, szövetdarab lehetséges jelenléte miatt kivonta a forgalomból a Genuss Plus Kids Mini Perecet.

Ismét tarolt Django, a NAV rutinos szolgálati kutyája - Videó

Polesz Anita 2022.12.08.
A NAV munkatársai több mint kétezerötszáz doboz, magyar adójegy nélküli cigarettát találtak Hegyeshalomnál. Segítségükre volt Django, a rutinos szolgálati kutya.

Sziréna

Durva fenyegetést kapott az egyik fővárosi tankerületi központ vezetőjének családja

Polesz Anita 2022.12.08.
Elmegyünk éjszaka a gyerekeidért és el fogjuk vágni a torkukat te mocskos rohadt büdös k…” „… anyádat is kibelezzük. Légy résen éjszaka.” – olvasta 2022. október 7-én ...

Megvan a végleges ítélet a várpalotai lezuhant körhinták ügyében

Polesz Anita 2022.12.08.
Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a várpalotai hintabaleset két vádlottját a Veszprémi Törvényszék csütörtökön.

Halálos balesetet okozott egy piros lámpánál zebrára lépő gyalogos - Videó

Polesz Anita 2022.12.07.
Egy 31 éves férfi a Blaha Lujza térnél lévő egyik zebránál, ittasan, a piros lámpa ellenére lépett le az úttestre. Egy motoros elütötte, aki a baleset miatt több mint egy évvel később az ...
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

Itthon

Hornung Ágnes: nyolcvan százalékkal emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma

Pataki József 2022.12.08.
Európai összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, nyolcvan százalékkal emelkedett Magyarországon a bölcsődei férőhelyek száma az elmúlt években - mondta a családokért felelős álla...

Halász János az ÁSZ-hoz fordult a baloldal külföldi finanszírozása ügyében

Pataki József 2022.12.08.
Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közérdekű bejelentéssel fordult az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) a "baloldal külföldi finanszírozása" ügyében.

Bakondi: idén eddig 258 ezer határsértőt fogtak el

Pataki József 2022.12.08.
Idén eddig 258 ezer határsértőt fogtak el a magyar rendőrök, míg tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 113 ezer volt - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális c...

Világ

Az amerikai gyerekek körében drámaian nőtt a túlzott marihuána-fogyasztáshoz kötődő orvosi esetek száma

Pataki József 2022.12.08.
Radikálisan megugrott a marihuána okozta mérgezéses esetek száma a gyerekek körében az Egyesült Államokban, eközben csökkent a mértéktelen alkoholfogyasztás  az elmúlt két évtizedben -...

Putyin: a háború elhúzódhat, de nincs szükség további mozgósításra

Pataki József 2022.12.08.
Az ukrajnai "különleges hadművelet" elhúzódhat, de nincs szükség további mozgósításra Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése...

Fehér Ház: Ukrajna szuverén döntése, hogy a megkapott fegyvereket hol és mikor használja fel

Pataki József 2022.12.08.
Az Egyesült Államok soha nem bátorította Ukrajnát arra, hogy támadást intézzen orosz terület ellen, de a megkapott fegyverek felhasználásáról Ukrajna hoz döntést - jelentette ki a Fehér Há...
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Profil

Út a sikerig: Alkalmazottból lett Budapest legexkluzívabb klinikájának tulajdonosa

AC News 2022.12.03.
Közel 20 évvel ezelőtt még csak egy álmot dédelgetett a fiatal lány, ma már sikeres vállalkozó. Slamovits-Horváth Beáta bejárta a ranglétra minden lépcsőfokát, amerikai multiknál alapozta ...

Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

Pataki József 2022.11.19.
A héten nyitották meg az ETELE Plázában a Body Worlds kiállítást, ahol feldarabolt emberi testeket, állatokat és a test más anatómiai struktúráit mutatják be plasztináció segíts&eac...

Pancsó Gergely: Gondoskodom róla, hogy póló ne maradjon szárazon

Pataki József 2022.11.05.
Az edző, már gyermekkora óta sportol minden egyes nap, így nem volt kérdés annak idején, hogy milyen irányba fog elmozdulni az élete. Azóta rengeteg versenyen mérettette meg magát, és sikert sikerre halmozott. &Eacu...

Amiről beszélnek

Johnny Depp még mindig küzd a kamuprofilokkal

Pataki József 2022.12.08.
Johnny Depp még nyáron tett közzé Facebook-oldalán egy bejegyzést, melyben felhívja a figyelmet arra, hogy sajnos sokan visszaélnek a nevével. Megosztotta a valós, saját közösségi média felületein...

A válófélben lévő Peller Mariann szerint kísértésre szükség van

Marinov Zsuzsanna 2022.12.08.
10 év házasság után válik Peller, aki a könyvbemutatóján fogalmazta meg gondolatait a házasságról és a szerelemről.  

Szorcsik Viki könnyek között árulta el elhunyt testvérének tett ígéretét

Marinov Zsuzsanna 2022.12.08.
Az egykori sorozatsztárt sorra érik a csapások. Nemrégiben agyvérzéssel szállították kórházba az édesanyját, az év elején pedig elveszítette imádott bátyját. Szorcsik ...
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro