Két méterrel csökkent a Balaton vízszintje

AC News 2019.05.13. Itthon

Két méterrel csökkent a Balaton vízszintje

Az európai tavakat érintő problémákról és a megoldási lehetőségekről tanácskoztak ma Balatonfüreden. Az előadók egyetértettek abban, hogy a klímaváltozásra fel kell készülni, következményeit orvosolni kell.

 

 

cba bejegyzeseknél(200x300)

Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klíma-politikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás veszélyes, de egyben lehetőséget is jelent, ha megfelelően felkészülünk rá. Kifejtette: az éghajlat-politika feladata az éghajlatváltozás mérséklése, az általa okozott károk kezelése, valamint a megfelelő alkalmazkodási modell megalkotása. Mint mondta, a szélsőséges időjárás következtében kialakuló vízszintingadozáshoz a tó élővilága képes alkalmazkodni, jelentősen befolyásolja viszont ez a jelenség egyebek mellett a tó körzetében jellemző üdülési szokásokat, a nyári szezon kitolódik, várhatóan megnövekszik az erdőtüzek gyakorisága, a Balaton a téli időszakban egyre rövidebb időszakokra fagy be – írta meg az MTI.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a vízszint 250 évvel ezelőtt két méterrel volt magasabb, mint napjainkban. Botos Barbara felhívta a figyelmet, hogy készül a magyar éghajlatvédelmi jelentés tudósok együttműködésével.

További cikkek

hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)