Kozma Ákost választhatják meg az alapvető jogok biztosává

Pataki József 2019.07.02. Itthon

Kozma Ákost választhatják meg az alapvető jogok biztosává

Az Országgyűlés ma az alapvető jogok biztosává választhatja Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét.

hbs(400x300)

A Ház aktuális ülésének második, befejező napja reggel 8 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.A képviselők ezt követően szavaznak az új ombudsmanról. Áder János köztársasági elnök a posztra Kozma Ákost javasolta, aki 2010 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese. Az alapvető jogok biztosa 2013 szeptembere óta Székely László, mandátuma szeptemberben jár le.

Eredményes választás esetén az új ombudsman le is teheti esküjét a Házban. A képviselőknek emellett tíz előterjesztésről is dönteniük kell.

A házszabálytól történő eltéréssel tehetik illetékmentessé a babaváró támogatás igénylésével, valamint a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásával kapcsolatos eljárásokat. Elfogadhatják az úgynevezett „lex Czeglédy” törvénymódosítást is, amely kimondja: a mentelmi jog nem illeti meg azokat a képviselőjelölteket, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban, kényszerintézkedés hatálya alatt állnak, illetve ellenük a vádemelés még a jelöltté válás előtt megtörtént.

Szavaznak továbbá a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépésének elhalasztásáról, a kormány köznevelési törvénycsomagjáról, a jövő évi költségvetés megalapozásáról, valamint az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erői magyarországi állomásozásának engedélyezéséről.

A határozathozatalok utáni egyetlen napirendi pontban a trafiktörvény felülvizsgálatáról tartanak általános vitát a fideszes Lázár János kezdeményezésére. (MTI)

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)