Mentőautó-szimulátor szolgálja az oktatást Szegeden

2019.01.10. Itthon

Mentőautó-szimulátor szolgálja az oktatást Szegeden

A helyszínre vonuló mentőautók pontos másával megegyező szimulátort adtak át a Szegedi Tudományegyetemen. Az eszközzel gyakorolható az összes mentési helyzet, belgyógyászati, traumatológiai esetek, különféle közúti sérülések ellátása, alapvető sürgősségi kórképek ismertetése és gyakorlati oktatása.

cba bejegyzeseknél(200x300)

A szimulátor a graduális és posztgraduális egészségügyi képzések széles skálájában, a mentőtisztképzésben és a laikus oktatásban, az egyéni tudás és felkészültség igazolására vagy csapatmunkák gyakorlása során is alkalmazható.

Az ország egyik legmodernebb szimulációs körülményeit biztosító helyszínén hamarosan kezdődő valósághű gyakorlatok alatt a zárt mentőautóban zajló eseményeket is nyomon lehet követni, így a hallgatók tapasztalt instruktorok segítségével, biztonságos körülmények között szerezhetik meg az önálló munkavégzéshez szükséges szakmai rutint. A mentőautó-szimulátor az alapvető technikai tudás fejlesztése mellett lehetőséget biztosít a szokatlan vagy váratlan helyzetek oktatására is. A feladatok elvégzését a társak és a külső megfigyelői csoportok is figyelemmel kísérhetik, így lehetőség nyílik a teljesítmény objektív értékelésére és a tapasztalatok közös kiértékelésére is.

A mentőautó-szimulátort a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (SZTE ÁOK) Szent-Györgyi Oktatási Épületének aulájában adta át prof. dr. Lázár György, az SZTE ÁOK dékánja dr. Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja sürgősségi betegellátó önálló osztályának vezetője, dr. Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója és prof. dr. Boros Mihály, az SZTE ÁOK Orvosi Készségfejlesztő Központjának igazgatója jelenlétében. A Skills Központ bejárata mellett elhelyezett mentőautó-szimulátor a helyszínre vonuló mentőautók pontos mása. A Mercedes-vázra épített, 48,8 millió forint értékű oktatási rendszer eszköztára teljesen megegyezik a jelenleg használt és az utakon futó autókéval.

A mentőautó-szimulátor beszerzését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által irányított, 8 milliárd forint keretösszegű EFOP-4.2.2.-16-2017-00001 Skill laborok fejlesztése projekt támogatta, amelyből az SZTE által koordinált részprojekt összköltsége 800 millió forint.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)