Rekordösszegért kelt el egy magyar festőnő képe - 110 milliót adtak érte

AC News 2019.05.15. Itthon

Rekordösszegért kelt el egy magyar festőnő képe - 110 milliót adtak érte

Hazai aukciók során először kelt el százmillió forint felett hazai művésznő alkotása: Dénes Valéria egy évszázad után került elő. A belgiumi Bruges-t ábrázoló festményt 110 millió forintnál ütötték le a Virág Judit Galéria szerda esti árverésén.

 

 

hbs(400x300)

Törő István, a Virág Judit Galéria ügyvezető igazgatója az árverés után az MTI-nek hangsúlyozta, hogy ilyen magas áron még soha nem kelt el magyar festőnő képe hazai árverésen. Tavaly ősszel a galéria aukcióján a magyar származású, Franciaországban élő Reigl Judit egyik alkotása, a Broyage du vide (A semmi szétzúzása) című festmény 36 millióról indulva végül 65 millió forintért cserélt gazdát - mondta.

Dénes Valéria 107 év lappangás után előkerült kubista remekművének kikiáltási ára 36 millió forint volt. A 38 évesen elhunyt festőnő életművéből alig több mint egy tucat festményt ismernek a szakértők. Ritkán felbukkanó művei a műkereskedelemben eddig 30 és 50 millió forint közötti összegért cseréltek gazdát. A belga kisvárost ábrázoló monumentális festmény az életmű legkiemelkedőbb darabjának számít, a fauvizmus és a kubizmus szintéziseként jött létre és a legnagyobb magyar kubista képként tartják számon a szakértők.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)