Szakértő: Rettegnek a svéd parlamenti pártok

2019.01.12. Itthon

Szakértő: Rettegnek a svéd parlamenti pártok

Több svéd párt attól tart, hogy ha rendkívüli választásokat tartanának az országban, akkor nem kerülnének be a parlamentbe - mondta Flamm László Svédország-szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

b3 bejegyzeseknél(200x300)

    A szakértő kifejtette, a választási iroda ajánlása szerint tavasszal lehetne egy rendkívüli választást tartani, amely megoldhatná a svéd belpolitikai válságot.

    Ugyanakkor a felmérések szerint a parlament nyolc pártja közül kettő be sem kerülne egy új voksolás után - tette hozzá.

    A jelenleg kisebbségi kormányzást folytató szociáldemokraták ismét 30 százalékos támogatottság fölé emelkedtek, s a radikális bevándorlásellenes demokraták is erősödtek, őket 19-20 százalékra teszik - mondta a felméréseket ismertetve.

    Svédországban szeptember 9-én tartottak parlamenti választást, amelynek nyomán patthelyzet alakult ki. Elképzelhető, hogy új választást kell kiírni, mert a svéd parlament sem Stefan Löfven ügyvivő szociáldemokrata miniszterelnöknek, sem ellenzéki kihívójának, Ulf Kristerssonnak, a jobbközép blokk vezetőjének nem szavazott bizalmat. A törvényhozás január 16-án fog harmadszor szavazni a miniszterelnök személyéről.

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)