Szijjártó: Fel kell lépni a magyarellenes kirohanások ellen Romániában

Pataki József 2019.07.02. Itthon

Szijjártó: Fel kell lépni a magyarellenes kirohanások ellen Romániában

Megerősödtek a magyarellenes hangok és kirohanások a román politikai elitben, ami elfogadhatatlan, és fel kell lépni ellene - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben.

b3 bejegyzeseknél(200x300)

A miniszter Böröcz László fideszes képviselő magyar-román kapcsolatokról szóló napirend előtti felszólalására reagálva kijelentette, ebben a helyzetben a magyar külpolitika nem maradhat csöndben, Amikor nemzetközi fórumokon Romániával kapcsolatos kérdések kerülnek elő, a magyar álláspont nem lehet független a magyarellenes kirohanásoktól és provokációktól - mondta.

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte az úzvölgyi temetetőben történt kegyeletsértést és azt, hogy a történtek után nem azok kaptak büntetést, akik agresszíven léptek fel, hanem azok a magyar tisztségviselők, akik a békés megemlékezést szervezték.

A miniszter ugyancsak elfogadhatatlannak tartja az új román közigazgatási törvényt, amely szerinte tíz évvel veti vissza Romániát a kisebbségi jogok tekintetében. A magyar kormány támogatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törekvéseit arra vonatkozóan, hogy a magyarok megszerzett jogait tartsák tiszteletben Romániában - hangsúlyozta. (MTI)

További cikkek

hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)