Várhelyi Olivér: a közel-keleti térséggel való együttműködés az ukrajnai háború miatt is rendkívül fontos

Pataki József 2022.11.23. Itthon

Várhelyi Olivér: a közel-keleti térséggel való együttműködés az ukrajnai háború miatt is rendkívül fontos

A közel-keleti térséggel való együttműködés különösen fontos az ukrajnai háború miatt is, e régió megszenvedte a háború következményeit, különösen az élelmiszerellátás szempontjából - mondta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Cba - cikk közötti

A biztos a Közel-Kelet regionális stabilitásáról és biztonságáról szóló plenáris vitában leszögezte: segíteni kell a térséget az élelmiszerhiánnyal kapcsolatos problémák megoldásában, és Európa számára is nagy jelentősége van annak, hogy milyen kapcsolatokat alakít ki a régió országaival. Mint mondta, tavaly az EU stratégiát hozott létre a mediterrán térséggel való kapcsolatok erősítésére, az idén az öbölmenti államokkal való együttműködést előmozdító cselekvési tervet mutat be az Európai Bizottság.

Az EU célja továbbá, hogy hozzájáruljon az Ábrahám-megállapodások sikereihez, támogatva ezáltal az arab-izraeli megbékélést, főként olyan területeken, ahol partnerséget lehet kialakítani, az EU például együttműködik Izraellel és Marokkóval a vízgazdálkodásban - mondta.

Kiemelte, hogy az öbölmenti országokkal az EU jó kapcsolatokat tart fent. A régió dinamikus átalakulásban van, és az unió tovább ösztönözné a reformokat ezekben az országokban, például az emberi jogok területén is - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy Irán atomtörekvéseit az EU szoros figyelemmel követi, az országban nagy kihívások vannak az emberi jogok terén, és foglalkozni kell azzal is, hogy Teherán fegyverekkel támogatja Oroszországot.

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: még soha nem volt ennyire szükség a Közel-Kelet államaival való szoros együttműködésre, hiszen az ukrajnai háború és az energiaszankciók következtében drasztikusan átalakul a globális nyersanyag-kereskedelem. "A térség energetikában már globálisan is vezető szereppel bíró országai nemcsak az európai energiaválság megoldásában, hanem a megújuló energiaforrások terén is nélkülözhetetlen partnereink" - fogalmazott.

A politikus hangsúlyozta, hogy segíteni kell a térségben egyre kiszolgáltatottabb helyzetben élő keresztény kisebbségeket, "akiknek védelme nem lehet politikai alku tárgya". Úgy vélte, az európai biztonság záloga a Közel-Kelet békéje és stabilitása. "Ezért fontos minden stabilitást ösztönző megállapodás, így például az Ábrahám-megállapodások" - tette hozzá. Gál Kinga üdvözölte az izraeli választások eredményét, ami véleménye szerint garantálni fogja a stabil kormányzást az országban.

Trócsányi László, a Fidesz EP képviselője az MTI-nek eljuttatott írásbeli felszólalásában hangsúlyozta: a Közel-Kelet országaival való kapcsolatokat a kölcsönös érdekek, a konstruktív együttműködés és az egyenlőség mentén kell alakítani. Emlékeztetett, hogy ezeknek az országoknak megvannak a saját hagyományai, kultúrája, értékrendje, ezeket tiszteletben tartva, kellő óvatossággal kell eljárni. "Az Európai Unió nem veheti fel az ideológiai köntösbe bújt tanár szerepét" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy Libanon rendkívül súlyos politikai és gazdasági válsággal szembesül, ezért kellő segítséget kell nyújtani az országnak, és diplomáciai eszközökkel is elő kell segíteni stabilitásának előmozdítását. "Ez a Libanonban lévő menekültek saját országukba való hazatérése miatt is kulcsfontosságú.  Emellett azt is mindenkor szem előtt kell tartanunk, hogy Libanon ad otthont a Közel-Kelet legnagyobb lélekszámú keresztény lakosságának" - tette hozzá. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Titok a múltból: előkerült egy fotó Katona Klári első esküvőjéről

AC News 2022.12.02.
Régi, ritkaságszámba menő kép került elő a 22 éves Katona Klári énekesnő első esküvőjéről Galácz Lajossal, a Neoton együttes alapító tagjával.

Összetört a Zámbó család – Gyűlést tartanak Anna néni halála után

AC News 2022.12.01.
Tegnap este jött a hír: elhunyt a Zámbó család legidősebb tagja, a 96 éves Anna néni. Lapunknak sikerült elérni a fiát, Árpyt, aki megtörten nyilatkozott a családi tragédiáról.

Elérzékenyül Haumann Máté, amikor naponta látja magát néhai édesapjával

Pataki József 2022.11.30.
Haumann Péter utolsó filmes munkáját nemrégiben kezdték el vetíteni a tévében. A reklámfilmben fiával, Mátéval szerepel, aki így minden nap láthatja magát édesapjával.

Huppsz

Luxusautót kapott Kulcsár Edina

AC News 2022.12.01.
Az egykori szépségkirálynő nagyon meglepődött, amikor megkapta a piros szalaggal átkötött fehér luxusjárgányt.

Az utolsó üzenet Kárász Róberttől - Mi történhetett?

AC News 2022.12.01.
Egy szomorú fotóval tudatta az ATV egykori műsorvezetője, hogy egy időre elhagyja a közösségi médiát.

Caramel feleségének nagyon sietős volt ünneplőbe öltöztetnie a szívét

AC News 2022.11.30.
Még be sem köszöntött a december, de Caramel felesége már karácsonyi pompába vágta az egész lakást.  
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Aranyérmes lett a veszprémi cukrászda a gasztronómiai világbajnokságon

AC News 2022.12.02.
A Koko veszprémi cukrászda a brémai muzsikusok című Grimm-mese jellegzetes motívumát ábrázoló alkotása aranyérmes lett a luxemburgi gasztronómiai világbajnokság döntőjében.

Újra Mikulásfutás - vasárnap ellepik a fővárost a rohanó Mikulások

AC News 2022.12.02.
Két év kényszerszünet után vasárnap ismét megrendezik a Mikulásfutást Budapesten.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

AC News 2022.12.02.
A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be az Agrárminisztérium.

Sziréna

Négymilliárdos áfacsalás

AC News 2022.12.02.
A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi ...

Részegen autózott a rendőr a pisztolyáért, majd lelőtte magát

AC News 2022.12.02.
Dávid egy liter almapálinkát ivott a legjobb barátjánál a végzetes estén, utána elhajtott a polgári rendőrségre, magához vette a fegyverét, és volt barátnője házánál fejbe ...

Szerelem: A törzsőrmester első látásra beleszeretett az utcán egyedül szaladgáló, fekete fiúba

AC News 2022.12.01.
A törzsőrmester és új szerelme újkeletű, de az összhang már most teljes, és a korkülönbség sem zavaró tényező. 
video1a - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Itthon

Miniszterelnökség: a földhivatalokban is szünetel az ügyintézés az igazgatási szünet alatt

Pataki József 2022.12.02.
Speciális szabályokat vezetett be a kormány a földhivatalok esetében az igazgatási szünet idejére - közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

Nagy István: a háborúra adott minden európai válasz elhibázott

Pataki József 2022.12.02.
Minden európai válasz, amely az orosz-ukrán háborúra érkezik, elhibázott - jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön Nyíradonyban.

Bakondi György: egyre súlyosabb a migrációs válság

Pataki József 2022.12.02.
Folytatódik és egyre súlyosabbá válik a 2015 óta tartó migrációs válság - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök esti m...

Világ

A bíróság leállította a Donald Trumptól legfoglalt iratok szakértői vizsgálatát

Pataki József 2022.12.02.
Egy szövetségi fellebbezési bíróság csütörtökön leállította a külső szakértő munkáját Donald Trump floridai házában lefoglalt iratok felülvizsgálatára, ami megnyitja...

Nuland: Putyin kudarcot vallott az EBESZ megosztására tett kísérletében

Pataki József 2022.12.02.
Vlagyimir Putyin orosz elnök kudarcot vallott az Ukrajna legyőzésére, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megosztására vagy tönkretételére tett kísérletében...

Kuleba: fenyegető leveleket is küldtek a levélbombán kívül ukrán külképviseleteknek

Pataki József 2022.12.02.
Két ukrán külképviselet is kapott "nagyon konkrét fenyegetésekkel" levelet ugyanazon a napon, amelyen a bombát tartalmazó csomagot elküldték Ukrajna spanyolországi nagykövetségére - jelentette ki Dm...
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között

Profil

Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

Pataki József 2022.11.19.
A héten nyitották meg az ETELE Plázában a Body Worlds kiállítást, ahol feldarabolt emberi testeket, állatokat és a test más anatómiai struktúráit mutatják be plasztináció segíts&eac...

Pancsó Gergely: Gondoskodom róla, hogy póló ne maradjon szárazon

Pataki József 2022.11.05.
Az edző, már gyermekkora óta sportol minden egyes nap, így nem volt kérdés annak idején, hogy milyen irányba fog elmozdulni az élete. Azóta rengeteg versenyen mérettette meg magát, és sikert sikerre halmozott. &Eacu...

500 mangalicát tart Fekete Zsóka, akit a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítményéért díjaztak

AC News 2022.10.27.
A 2022-es Femcafé Inspiráló nők gáláján a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény díjat Fekete Zsóka Mangalicatenyésztő, a Mangalica Farm tulajdonosa kapta. A Hajdúbösz&ou...

Amiről beszélnek

Elhunyt a maffiózók sztárja – Egy kocsiból dobták ki a holttestét

Pataki József 2022.12.02.
Frank Vallelonga Jr., a Zöld könyv – útmutató az élethez című filmből és a Maffiózók című sorozatból ismert színész  rejtélyes körülmények között hunyt el. 60 &eacut...

Elherdálták George Michael milliárdos vagyonát

Pataki József 2022.12.02.
A legendás popikon 97 millió fontos, azaz 47 milliárd Ft-os hagyatékának nyoma veszett.

Dráma:Lánya miatt az intenzív osztályon kezelik a TV2 sztárjának édesanyját

AC News 2022.12.02.
A Jóban Rosszban egykori nővérkéjének édesanyja agyvérzéssel került kórházba. Szorcsik Viki szerint édesanyja az őt ért támadások viselték meg.
video5 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro