XXI. Század Intézet: Fontos, hogy a visegrádi országcsoport egységet mutat

Pataki József 2019.06.17. Itthon

XXI. Század Intézet: Fontos, hogy a visegrádi országcsoport egységet mutat

Fontos, hogy a visegrádi országcsoport egységet mutat, mert így az európai unióban is jobban tudják képviselni érdekeiket - mondta a XXI. Század Intézet regionális igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

cba bejegyzeseknél(200x300)

Hozzátette: a csütörtöki csúcstalálkozón a V4-országok vezetői ismét bebizonyították, annak ellenére, hogy különböző pártcsaládba tartoznak, meg tudnak egyezni bizonyos kérdésekben. A budapesti találkozón többször hangsúlyozták például, hogy szeretnék, ha azt öt legfontosabb uniós vezető közül legalább egy a visegrádi térségből érkezne - emlékeztetett. A politológus szerint ez észszerű elvárás, hiszen vannak formális és informális kvóták is arra, hogy minden térség megfelelően képviseltesse magát az uniós vezetők között.

A V4-országok vezetői több közös pontot is felvetettek a csúcstalálkozón - folytatta -, egyebek mellett a térség kulturális sajátosságait és történelmét, amelyek miatt szerintük kiemelten fontos ezeknek az országoknak a nemzeti szuverenitás, a nemzeti önrendelkezés és a szabadság védelme.

Amikor ezek a vezetők azt mondták, az unió részéről meg kell adni a tiszteletet a közép-európai térségnek, azzal arra céloztak, az EU vegye figyelembe, hogy a visegrádi országokban az emberek az átlagtól eltérően gondolkodnak a nagyobb integrációról, sokkal több önrendelkezést, döntési kompetenciát akarnak a nemzeti kormányok kezében látni - mondta Kiszelly Zoltán.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)