ACNEWS

Izrael kopogtat: így érkezik a halál Gázában

Fotó: YouTube/7NEWS Australia
Fotó: YouTube/7NEWS Australia
Az izraeli fegyveres erők évekkel ezelőtt dolgozták ki ezt a taktikát, amely a civilek védelmét szolgálja. Arra reagálva, hogy a Hamász lakóépületeket használ fel terrorista célokra, és palesztin állampolgárokat használ emberi pajzsként.
Hirdetés
Ad image

Az izraeli légierő hatalmas bombatámadásokkal válaszol a Hamász terrortámadásaira a Gázai övezetben. A kiterjedt pusztításról készült képek ellenére az izraeli hadsereg hangsúlyozza, hogy „nincs területi bombázás”, csak precíziós csapásokat mérnek. Bevált taktikát alkalmaznak.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint eddig több mint 1200 palesztin halt meg légicsapásokban a Gázai övezetben, és körülbelül 5800 másik ember megsebesült

„Nem támadunk olyan célpontot, amely nem titkosszolgálati információkon alapul” – idézi Richard Hecht katonai szóvivőt a krone.at. A hadsereg mindig konkrét információkat kap arról, hogy hol rejtőznek a militáns palesztinok. „Ha egy érintett személy elrejtőzik, figyelmeztetni fogjuk a civileket a támadásra” – mondta. „Azok, akik el akarnak menni, menjenek el.”

A légicsapás menete a következő:

Először egy ház lakóit rövid üzenetben figyelmeztetik a mobiltelefonjukon.

Közvetlenül a légiriadó előtt „kopogtatnak”. Ez azt jelenti, hogy nem robbanó lőszert lőnek ki, vagy olyan betonbombát dobnak le, ami kevés kárt okoz. A „tetőkopogtatás”, ahogyan az eljárást is nevezik, arra hivatott, hogy a civilek elegendő időt biztosítsanak a biztonságba jutáshoz.

 „Csak ezután, 10-45 perc elteltével kerül sor a precíziós lőszer használatára” – magyarázta Markus Reisner hadsereg ezredes. Hogy újra és újra megölnek civileket, annak az oka, hogy a robbanás gyakran olyan pusztító hatású, hogy az egész ház összedől, vagy több bomba tönkreteszi az egész háztömböt. Reisner szerint ez azt a benyomást kelti, mintha szőnyegbombázásról lenne szó. „De ez nem igaz.” Ehelyett több precíziós bomba találkozik egymás mellett.

Az izraeli fegyveres erők évekkel ezelőtt dolgozták ki ezt a taktikát, amely a civilek védelmét szolgálja. Arra reagálva, hogy a Hamász lakóépületeket használ fel terrorista célokra, és palesztin állampolgárokat használ emberi pajzsként. A Hamász harcosai néha még a most is arra kényszerítik a civileket, hogy a házukban maradjanak, mondta Reisner ezredes. Az így meggyilkolt gyerekekről és nőkről készült képeket ezután megosztják a közösségi médiában, hogy Izrael elleni érzelmet keltsenek.

A mostani légicsapásokkal az izraeli hadsereg nemcsak terroristákat akar megölni, hanem a civil lakosságot is a Gázai övezet elhagyására akarja kényszeríti – magyarázta a hadsereg katonai szakértője.

Nem világos, hogy a szárazföldi csapatok mikor fognak ténylegesen előrenyomulni a Hamász által ellenőrzött területre az Iron Swords hadművelet részeként. „Valószínűleg éjszaka” – mondta Reisner, miközben az izraeli fegyveres erők kihasználhatják technikai fölényüket.

(Fotó: youtube-képernyőkép)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés