ACNEWS

Izrael nyíltan szembeszállt az Egyesült Államokkal

Netanjahu Fotó: Izraeli Kormányzati Sajtóiroda
Netanjahu Fotó: Izraeli Kormányzati Sajtóiroda
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyíltan közölte az Egyesült Államokkal, hogy ellenzi egy palesztin állam létrehozását, amint a gázai konfliktus véget ér.
Hirdetés
Ad image

Egy sajtótájékoztatón Netanjahu megesküdött, hogy folytatja a gázai offenzívát „a teljes győzelemig”: a Hamász megsemmisítéséig és a megmaradt izraeli túszok visszatéréséig, hozzátéve, hogy ez még „sok hónapot” igénybe vehet.

Mivel a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint közel 25 000 palesztin halt meg Gázában, és az övezet lakosságának 85%-át kitelepítették, Izraelre nagy nyomás nehezedik, hogy visszafogja offenzíváját, és érdemi tárgyalásokat kezdjen a háború fenntartható befejezéséről.

Izrael szövetségesei, köztük az Egyesült Államok a régóta szunnyadó „kétállami megoldás” felélesztését sürgetik, amely által egy jövőbeli palesztin állam jönne létre Izrael mellett.

Sokan abban reménykednek, hogy a jelenlegi válság visszaterelheti a háborúzó feleket a diplomáciához, mint az erőszak végtelen ciklusainak egyetlen járható alternatívájához. Netanjahu megjegyzéseiből azonban úgy tűnik, hogy szándéka éppen az ellenkezője – írja a BBC elemzője.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Izraelnek biztonsági ellenőrzést kell gyakorolnia a Jordán folyótól nyugatra fekvő összes terület felett, ami magában foglalná egy esetleges jövőbeli palesztin állam területét is.

„Ez egy szükséges feltétel, és ellentétes a (palesztin) szuverenitás eszméjével. Mi a teendő? Elmondtam ezt az igazságot amerikai barátainknak, és megállítottam azt a kísérletet is, hogy olyan valóságot kényszerítsenek ránk, amely ártana Izrael biztonságának” – mondta.

De a Washington diplomáciai nyomásának nagyon is nyilvános visszautasítása és a jelenlegi katonai irányvonal fenntartása melletti eltökéltség azt mutatja, hogy egyre mélyül a szakadék Izrael nyugati szövetségeseivel.

A Fehér Ház többször is megpróbálta befolyásolni Izrael katonai politikáját: az általános légicsapások helyett több precíziós irányítású fegyvert sürgetett; lebeszélt a szárazföldi offenzíváról; és kétállami megoldást sürgetett, amelyben a Palesztin Hatóságnak szerepet kellene kapnia a konfliktus utáni Gázában.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés