ACNEWS

Izrael visszatartja a palesztinok adóbevételeiből a terroristáknak fizetett segélyek összegét

Izrael visszatart a palesztinok számára beszedett adóbevételekből 610 millió sékelt (mintegy 70 milliárd forint), amennyivel a Palesztin Hatóság (PH) a terroristák családjait segélyezi - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Hirdetés
Ad image

Izrael visszatart a palesztinok számára beszedett adóbevételekből 610 millió sékelt (mintegy 70 milliárd forint), amennyivel a Palesztin Hatóság (PH) a terroristák családjait segélyezi – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Az izraeli biztonsági kabinet vasárnapi ülésén döntött a terroristák segélyére szánt összeg levonásából. Ezt a lépést előírja a kormány számára egy 2018-ban elfogadott törvény, amely nem biztosít mérlegelési jogot, a védelmi minisztériumnak át kell adnia a szükséges információkat, vagyis a PH terroristáknak és családtagjaiknak fizetett segélyeinek összegét a biztonsági kabinetnek, és az adóbevételekből évente be kell fagyasztani ezt a pénzt. A teljes összeget 12 részletben, havonta vonják le az izraeli hatóságok. A kabinet ülésén csak a baloldali liberális Merec párt élén álló Nicán Horovic egészségügyi miniszter tartózkodott a szavazástól, a szociáldemokrata Munkapártot vezető Merav Michaeli közlekedési miniszter viszont igennel szavazott.

Horovic rámutatott a Palesztin Hatósággal folytatott biztonsági és polgári együttműködés fontosságára, melyet megnehezít a levonás, noha az elmúlt évek befagyasztott pénzeinek nagy részét kölcsön formájában átadták végül a PH-nak.

Michaeli azt javasolta, hogy kezdjenek politikai párbeszédet a palesztinokkal, mert szerinte van hajlandóság a PH-nál abbahagyni a terroristák és családjaik fizetését, de Naftali Bennett ellenezte ezt a dialógust, mert szerinte nincs miről beszélni: a PH-nak abba kell hagynia a terroristák segélyezését.

A PH alapítványokon keresztül folyósít bevételeiből pénzeket a terrortámadások elkövetéséért izraeli börtönökben lévő palesztinoknak, valamint az izraeliek megtámadása közben megölt palesztinok családjainak. Ezt az alapot a palesztinok „mártíralapnak” nevezik – emlékeztetett a The Jerusalem Post című újság honlapja.

A hosszabb börtönbüntetéssel sújtott palesztinok magasabb havi segélyben részesülnek, így minél súlyosabb bűncselekményt követtek el izraeliek ellen, annál több pénzt fizet nekik a PH.

Az 1993-as Oslói Megállapodások alapján Izrael szedi be az áfát és a vámokat a Palesztin Hatóság területére irányuló import után, amely izraeli ellenőrzőpontokon megy keresztül. Ez jelenti a PH legnagyobb bevételi forrását, de Izrael emellett jövedelemadót és egészségbiztosítási alapokat is beszed számukra az izraelieknek dolgozó palesztinok után.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés