ACNEWS

Izraeli orvosok mentették meg a Hamász-vezér életét

Dzsihja al Sinwar/ Fotó: MojoStory-képernyőkép
Dzsihja al Sinwar/ Fotó: MojoStory-képernyőkép
Meg kellett műteni, túlélte a súlyos betegségét…
Hirdetés
Ad image

Hamász vezetője, Dzsihja al-Sinwar gennyes agytályogban szenvedett. Az izraeli orvosoknak köszönhetően túlélte. Most egy börtönorvos sajnálatát fejezi ki.

Juval Biton a 12-es csatorna izraeli televíziónak péntek este elmondta, hogy ő volt felelős Sinwar és más Hamász-rabok kezeléséért annak idején. A Hamász terroristái által október 7-én az izraeli határvidéken elkövetett mészárlások idején elrabolták unokaöccsét a Gázai övezetben lévő Nir Oz nevű kibucból – mondta.

Sinwarnak gennyes agytályogja volt, amíg őrizetben volt, emlékezett Biton, aki akkoriban az Izraeli Büntetés-végrehajtási Hatóság hírszerzési osztályának vezetője is volt.

Az izraeli orvosok megmentették az életét 2004-ben. „Az, hogy megmentettük az életét, most több száz gyermek és idős ember életébe került” – mondta Biton könnyes szemmel. Szerinte Izrael sokáig tévedésben volt, és alábecsülte a gázai ellenség által jelentett veszélyt.

Biton elmesélte, hogy Sinwar már a börtönben kialakította vezető szerepét a Hamászon belül. „Kész volt bármi áron kiállni az elveiért”. A Hamász jelenlegi vezetője több mint két évtizedet töltött izraeli fogságban, és a börtönben héberül is megtanult.

2011-ben Sinwar egyike volt annak a több mint 1000 palesztin fogolynak, akiket a 37 éves Gilad Schalit izraeli katonáért végrehajtott fogolycsere során szabadon engedtek. Akik akkoriban ismerték, nagyon veszélyesnek tartották Sinwar szabadlábra helyezését „romboló képességei miatt”, mondta Biton.

Izrael annak idején Sinwart annak ellenére szabadon engedte, hogy nem volt hajlandó aláírni egy olyan kötelezettségvállalást, amely szerint lemond a terrorista tevékenységről, mondta Biton.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés