ACNEWS

Izraelt kétszer is brutálisan átvágták – nagy a riadalom

Pixabay
Pixabay
Izrael először akkor vágta át magát, amikor nem vette komolyan a Hamász közelgő támadásáról szóló jelentéseket. Másodszor a bennfentes tőzsdézők verték át, akik nagyot kaszáltak - mert tudtak a támadásról. A Hamász súgott nekik… vagy más.
Hirdetés
Ad image

Izrael riadtan tombol. Vizsgálatott indított az iránt is, miszerint egyes befektetők már az október 7-i, Izrael elleni Hamász-támadás előtt tudtak arról, hogy a Hamász támadást intéz Izrael ellen.

Egy akadémiai tanulmány szerint az izraeli gazdaság ellen fogadók nagy összegeket kaszálhattak. A kutatók jelentős shortolásra bukkantak a támadásokat megelőzően. (A shortolás az, amikor a befektetők pénzt keresnek olyan részvényeken, kötvényeken vagy más pénzügyi eszközökön, amelyek árfolyama szerintük csökkenni fog. Eladják még áron, visszaveszik olcsón, a különbözet a haszon.)

„Napokkal a támadás előtt úgy tűnt, hogy a kereskedők előre látták a bekövetkező eseményeket” – állítják a New York-i Egyetem és a Columbia Egyetem kutatói.

Elmondásuk szerint a shortolás „messze meghaladta a számos más válságos időszakban – többek között a 2014-es izraeli-gázai háború és a Covid-19 világjárvány idején – tapasztalt shortolást”. A kutatók drámai növekedést tapasztaltak a Tel-Aviv-i tőzsdén az izraeli vállalatok részvényeinek eladására törekvő befektetők körében – írja a BBC. A tőzsdén forgalomba kerülő alapnak (ETF) nevezett befektetésben is megugrott az eladási aktivitás – ez a kisbefektetőkre jellemző.

Október 2-án „hirtelen és jelentősen megugrott” a shortolási aktivitás az amerikai pénzügyi felügyelet, a Pénzügyi Iparszabályozó Hatóság adatai alapján. A 66 oldalas jelentésben kiemelték, hogy: „Közvetlenül a támadás előtt drámaian megnőtt az izraeli értékpapírok shortolása a Tel-Aviv-i tőzsdén”.

Válaszul az Izraeli Értékpapír Hatóság közölte: „Az ügy a hatóság tudomására jutott, és az összes érintett félt vizsgálja”.

Eddigi vizsgálatuk szerint a Leumi, Izrael legnagyobb bankjának 4,43 millió új részvényét adták el shortolva szeptember 14. és október 5. közötti időszakban, ami 3,2 milliárd sékel (862 millió dollár; 684 millió font) nyereséget eredményezett – a benfenteseknek.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a közelgő támadásokról tájékoztatott kereskedők hasznot húztak a tragikus eseményekből, és a korábbi szakirodalommal összhangban azt látjuk, hogy az ilyen jellegű kereskedés a tájékozott kereskedésre vonatkozó jogi tilalmak amerikai és nemzetközi érvényesítésének hiányosságai mellett történnek” – áll a tanulmányban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés