ACNEWS

Járai Máté: Törőcsik Mari szó szerint is halhatatlan

Unokája és Bodrogi Gyula emlékezett meg az áprilisban elhunyt legendáról, aki ma ünnepelné a 86. születésnapját. A Nemzet Színésze, csak úgy tudja egykori felesége és legjobb barátja hiányát elviselni, ha azt képzeli, még mindig köztünk van a művésznő.

Hirdetés
Ad image

Unokája és Bodrogi Gyula emlékezett meg az áprilisban elhunyt legendáról, aki ma ünnepelné a 86. születésnapját. A Nemzet Színésze, csak úgy tudja egykori felesége és legjobb barátja hiányát elviselni, ha azt képzeli, még mindig köztünk van a művésznő.

Körhinta, Szerelem, Déryné, hol van? – csak pár film, amit Törőcsik Mari játéka tett legendássá. A színésznő idén áprilisban hunyt el 85 éves korában, ám munkássága örök nyomot hagy a magyar- és nemzetközi színházi – valamint a filmes világban. Törőcsik ma ünnepelné a 86. születésnapját, ennek apropóján unokája, a Jászai Mari-díjas Járai Máté emlékezett meg szeretett nagyanyjáról vagy ahogy ő hívta, Mari mamáról.

Fotó: MTI

„Abból a szempontból szerencsés vagyok, hogy elmúltam 40 éves, mikor elveszítettem a két nagymamamát. Sokáig voltak velem, lehettek volna még tovább. Mari mama mindenkinek jelent valamit, a magyar színházi kultúrában megkerülhetetlen, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, hogy ő szó szerint is halhatatlan. Az rettenetesen fáj, hogy fizikálisan már nem lehet vele találkozni, de a lemezei, a darabja, filmjei az egész életemet meghatározták.  A lemezein keresztül tanultam meg beszélni, szerettem meg a mesemondást, mint a Szegény Dzsoni és Árnika vagy az Ez csak színjáték című estje, amit a nagyapám, Maár Gyula rendezett… ezek örökké velem lesznek. Minden fellépésemnek az a vége, hogy eléneklem  a Gyere te nímandot, olyan ’Törőcsikesen’.  Ilyenkor azt érzem, a fellépéseim is ott van velem” – mesélte a színész-műsorvezető, aki azt is elárulta az AcNewsnak, milyen volt a legenda nagymamaként.

 „Érdekes hogy nagyapám, Maár Gyula halála után lettünk egy klasszikusabb nagymama-unoka páros. Nyilván senki nem gondolja Törőcsik Mariról, hogy egy palacsinta sütögető mama volt. Mindenben számíthattam rá, kivéve egy dologban; a színházban a saját utamat kellett járnom, megmondta, hogy soha nem fog úgymond előre tolni. Így is volt, és utólag megértettem miért volt ez fontos, hiszen magamnak kellett bebizonyítani, hogy pályaalkalmas vagyok-e. Amikor eljött megnézni, kiderült, hogy iszonyatosan büszke volt rám. Emlékszem, mikor az egyik utolsó díját, a Páger-gyűrűt még át tudta venni személyesen Makón, akkor sokan sajnálkozva mentek oda hozzá, hogy az unokája, vagyis én elszerződtem a Szegedről. Ennél nagyobb bókot egy unoka és egy színész nem kaphat azt hiszem” – fűzte hozzá.

Fotó: TV2

Bodrogi Gyula és Törőcsik kapcsolata legendás volt, érthető, hogy a 87 éves színművészt rettenetesen megviselte a színésznő elvesztése. A Nemzet Színészét egy tévéfelvétel szünetében sikerült elérnünk pár szóra.

„Feldolgozhatatlan számomra ez a nap, olyan mintha megállt volna az idő. Történelem már, még mindig magam előtt látom azt a tehetséges lányt, akit 1954-ben vettem észre egy színpadon énekelni. A halála óta eltelt hónapokban úgy vagyok vele, hogy azt képzelem, itt van velem és el se ment. Mindig is a barátom marad és a hazai színházművészet legnagyobbja lesz” – mesélte lapunknak Bodrogi.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés