ACNEWS

Jegor 5 év börtönt kapott egy vers felolvasásáért

Jegor és Artyom. Fotó: képernyőkép/youtube
Jegor és Artyom. Fotó: képernyőkép/youtube
A 33 éves Artyom Kamardin hét évet kapott, a 23 éves Jegor Sztovba pedig öt és fél évet, amiért tömeg előtt olvastak verset.
Hirdetés
Ad image

Egy moszkvai bíróság tegnap (csütörtökön) többéves börtönbüntetésre ítélt két férfit, amiért tavaly részt vettek az ukrajnai hadjárat elleni versek szavalásában egy a mozgósítás elleni tüntetésen.

A 33 éves Artyom Kamardin hét év börtönbüntetést kapott egy vers szavalásáért, a 23 éves Jegor Sztovba pedig öt és fél évet kapott a tüntetésen való részvételért.

Az ítélet felolvasása után „Szégyen!” kiáltások hallatszottak a tárgyalóteremben levők részéről, akik közül néhányat később a rendőrség a bíróság épületén kívül őrizetbe vett.

Az orosz hatóságok több ezer embert vettek őrizetbe az ukrajnai offenzíva elleni tiltakozás miatt, a kritikát pedig gyakorlatilag betiltották.

Kamardin azt állította, hogy őrizetbe vétele során rendőrök megerőszakolták, és arra kényszerítették, hogy bocsánatkérő videót készítsen.

Letartóztatásának előestéjén, 2022 szeptemberében az „Ölj meg, milicista!” című verset szavalta el egy moszkvai téren, ahol a szovjet idők óta gyülekeznek a másként gondolkodók.

Mindkettőjüket „gyűlöletkeltés” és „az állam biztonságát veszélyeztető tevékenységre való felhívás” miatt ítélték el – számolt be róla a Guardian.

Kamardin azt mondta a bíróságnak, hogy nem tudta, hogy tettei törvénysértőek, és kegyelmet kért. „Nem vagyok hős, és az, hogy a meggyőződésemért börtönbe kerüljek, soha nem szerepelt a terveim között” – írta a támogatói Telegram-csatornáján közzétett nyilatkozatában.

Sztovba is ragaszkodott ahhoz, hogy nem szegte meg a törvényt. A bíróságon tett utolsó vallomásában azt kérdezte a bírótól: „Mit tettem, ami törvénytelen? Verseket olvastam?”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés