ACNEWS

Joghurt vagy kefir: az egyik egészségesebb

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Melyik tejsavas finomság segíti jobban immunrendszerünk működését? Dr. Horváth Eszter immunológus az AcNews-nak elmondta.
Hirdetés
Ad image

A probiotikus tejtermékek, mint a joghurt és a kefir, évtizedek óta népszerűek az egészségtudatos emberek körében. Mindkét ital jótékony baktériumokat tartalmaz, melyek támogatják a bélflórát és ezzel közvetve az immunrendszert is. De vajon melyik választás előnyösebb? Erről beszélt most lapunknak Dr. Horváth Eszter, a Váci34 Medical Center immunológusa.

Mi van a pohárban?

„A joghurtban elsősorban Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus baktériumok találhatók, ezek segítik az emésztést, enyhíthetik az irritábilis bél szindróma (érzékeny bélrendszer – a szerk.) tüneteit, valamint javítják a bél mikroflóráját” – kezdi a szakember.

Szavaiból kiderül: a kefir összetevői azonban sokkal komplexebbek. Többféle baktériumot és élesztőgombákat is tartalmaznak, ez a különleges keverék pedig sokkal erőteljesebb védőhatást eredményezhet az immunrendszer számára.

Az immunrendszer szemszögéből

„A bélrendszerben található immunsejtek a szervezet első védelmi vonalát képezik. Az egészséges bélflóra segíti ezeknek a sejteknek a működését, valamint csökkenti a gyulladásos folyamatokat” – mondja Dr. Horváth Eszter.

A kefir különlegessége elmondása szerint abban rejlik, hogy a benne található élesztők és baktériumok kombinációja egyedi hatást fejt ki. Egyes kutatások szerint erőteljesebben stimulálják az immunválaszt, mint a joghurtban található mikroanyagok.

„Egy 2020-as tanulmány például kimutatta, hogy a kefirt rendszeresen fogyasztók immunsejt-aktivitása intenzívebb volt, és szervezetük ellenállóbbnak bizonyult bizonyos vírusfertőzésekkel szemben.”

Melyiket válasszuk?

„A választás leggyakrabban ízlésünktől függ. Azonban, ha kizárólag belső védekezőrendszerünk erősítése a cél, a kefir előnyösebb lehet” – véli az immunológus.

Dr. Horváth Eszter szerint mindkét élelmiszer akkor fejti ki legjobban hatását, ha rendszeresen és önmagukban fogyasztjuk. Továbbá a magas cukortartalmú, gyümölcsös változatokat érdemes kerülni, mert ezek csökkenthetik a jótékony előnyöket.

A szakértő tanácsa: „Napi egy pohár kefir már hozzájárulhat a bélflóra egyensúlyához és az immunrendszer optimális működéséhez.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!