ACNEWS

Jogsértéssel fenyegetnek a magyar temetkezési vállalkozók

Fotó: pexels
Fotó: pexels
A hamvakat tartalmazó urnák helye a temetőben van, jelentették ki. Tegyük hozzá: lenne. De egyre többen nem tudják megfizetni.
Hirdetés
Ad image

Mivel rohamosan drágul mind a koporsós, mind a hamvasztásos temetés (minimum 250-350 ezer forint), egyre többen inkább hazaviszik, s maguk gondoskodnak szerettük végső nyugalmáról. Lehet, nem is önszántukból, hanem azért, mert nem telik egy tisztességes gyászszertartása.

A hamvakat tartalmazó urnák helye a temetőben van – közölték temetkezési egyesületek az MTI-vel. Indokolnak is: kegyeletsértéshez, illetve mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet, ha valaki a temető helyett otthon tárolja a hozzátartozója hamvait tartalmazó urnát.

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, valamint a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete közös nyilatkozatot adott ki. Azt írták, a szakma egyre gyakrabban találkozik olyan esetekkel, amikor közparkokban, hulladéktárolókban találnak urnákat, illetve a hamvak természetes vízbe történő engedése után természetvédelmi területen illegális síremléket állítanak fel.

Az urna hazavitele mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet: ebben az esetben ugyanis nincs szertartás és sírhely sem, ahol a rokonok, barátok, ismerősök, munkatársak leróhatnák kegyeletüket vagy tisztelettel adózhatnának az elhunyt emléke előtt.

A magyar szabályozás ezért az urna kiadását nyilatkozathoz köti. A hozzátartozó kötelezi magát arra, hogy az urnát kegyeleti igényeknek megfelelő körülmények között tárolja, és az elhunyt hozzátartozói, valamint a végrendeletben juttatásban részesítettek részére biztosítja a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét.

Az tehát, aki egy elhagyott urnáról korábban nyilatkozatot tett, kegyeletsértést követ el, és ezért jogi úton támadható – olvasható a közleményben, hozzátéve: Magyarországon történt hamvasztás esetén az urnák az azokon lévő nyilvántartási szám alapján beazonosíthatóak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés