ACNEWS

Jöhet az új oltási protokoll

Az egész világnak bekavar az omikron?

 

 

Hirdetés
Ad image

Az egész világnak bekavar az omikron?

 

 

Egyre több országban csökkentik a koronavírus emlékeztető oltása beadásáig előírt hat hónapos várakozási időszakot az omikron variáns gyors globális terjedése és az új fertőzések számának növekedése miatt.

Az egyelőre még csak részleges bizonyítékok alapján a szakemberek szerint úgy tűnik, hogy a koronavírus omikron változata gyorsabban terjed, mint a korábbi delta variáns, és nagyobb a valószínűsége, hogy a

A Reuters hírügynökség által megszólaltatott tudósok egyike szerint azonban az emlékeztető oltás túl korai beadása veszélybe sodorhatja az oltás nyújtotta védelem hosszú távú hatását.

„Általánosságban a több adagos védőoltások esetén az emberi immunrendszer jobban reagál, ha elég ideje van az oltások feldolgozására”

– nyilatkozta Dr. William Schaffner, a Tennessee állambeli Nashville magánegyeteme, a Vanderbilt University orvosi karának fertőzőbetegség-szakértője.

Ugyanakkor legalább féltucat laboratóriumi tanulmány azt mutatja, hogy a koronavírus elleni – nagyobbrészt két adagos – védőoltások nem elégségesek az omikron variáns által okozott fertőzés megállításához, és az emlékeztető oltás segíthet.

A dél-afrikai és a nagy-britanniai kutatások szerint az új vírus-változat nagyon gyorsan terjed, és egyes előrejelzések szerint számos országban hamarosan megelőzi a delta variáns által okozott fertőzések számát. A tudósok egyelőre azt próbálják pontosan megállapítani, hogy mennyire súlyosak az omikron-fertőzések.

Számos országban, így az Egyesült Államokban is, korábban hat hónapos várakozási időt írtak elő a hatóságok a második védőoltás felvételét követően az emlékeztető oltáshoz. Decemberben azonban Dél-Korea, Nagy-Britannia és Thaiföld is három hónapra csökkentette az előírt várakozási időt. Belgiumban négy hónapra, Franciaországban, Szingapúrban, Tajvanon, Olaszországban és Ausztráliában pedig öt hónapra csökkentették ugyanezt az időszakot.

Más országok, többek között az Egyesült Államok, Dél-Afrika és Németország kitartanak az eredeti féléves előírt várakozási idő mellett.

Finnország csak a nagyobb kockázatnak kitett idősebb betegek csoportja esetén javasolja a rövidebb, három hónapos várakozást, mivel a finn szakemberek úgy vélik, hogy az emlékeztető oltás korábbi beadása a teljes lakosság esetén nem fogja csökkenteni a kórházba szállítások emelkedő számát.

Spanyolországban és Litvániában egyelőre csak a legyengült immunrendszerrel rendelkező betegeknek és az időseknek ajánlják az emlékeztető oltás beadását, míg Indiában még nem döntöttek az emlékeztető oltással kapcsolatos programról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely korábban arra kérte a gazdagabb országokat, hogy először kezeljék prioritásként a Covid-19 védőoltások küldését a fejlődő országoknak, mostanában már nyitottabb az emlékeztető oltások beadása iránt az emelkedő esetszámok fényében.  

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés