ACNEWS

Johnson: Nagy-Britannia élen jár a harmadik oltási adagok beadásával, de gyorsítani kell az ütemet

Nagy-Britanniában magasabb a koronavírus elleni oltás harmadik, hatáserősítő adagjával beoltottak aránya, mint az Európai Unióban vagy az Egyesült Államokban, de az omikron koronavírus-variáns terjedése miatt még tovább kell gyorsítani az oltási kampányt - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit miniszterelnök.

Hirdetés
Ad image

Nagy-Britanniában magasabb a koronavírus elleni oltás harmadik, hatáserősítő adagjával beoltottak aránya, mint az Európai Unióban vagy az Egyesült Államokban, de az omikron koronavírus-variáns terjedése miatt még tovább kell gyorsítani az oltási kampányt – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson felhívásának közvetlen előzményeként a brit egészségügyi minisztérium szerda este bejelentette, hogy az utóbbi 24 órában 78 610 új koronavírus-fertőződéses esetet azonosítottak laboratóriumi vizsgálatokkal országszerte; ez az eddigi napi rekord.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója a Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britanniában gyakorlatilag két koronavírus-járvány van: az egyiket az eddigi domináns vírusváltozat, a delta okozza, a másikat viszont a deltánál is gyorsabban terjedő omikron.

Whitty professzor szerint arra kell felkészülni, hogy a következő néhány hétben „még jó pár rekordot megdönt” a fertőződések napi száma.

Arra a kérdésre, hogy a lakosság leginkább veszélyeztetett csoportjainak tagjait indokolt lenne-e ismét elkülöníteni fertőződésük megakadályozása végett, a tisztifőorvos azt mondta: a kormány nem szeretné újból hónapokra elzárni a külvilágtól ezt a lakossági csoportot – ahogy az a koronavírus-járvány korai szakaszában történt -, ehelyett viszont azt javasolja, hogy a legveszélyeztetettebbek adassák be maguknak a koronavírus elleni oltás negyedik dózisát.

Boris Johnson a késő estébe nyúló sajtótájékoztatón elmondta: példátlan ütemben halad a harmadik oltási dózisok beadásának kampánya.

A brit kormányfő által idézett friss adatok szerint csak Angliában a felnőtt lakosság 45 százaléka, ezen az átlagon belül a 70 éven felüliek 88 százaléka kapta már meg a hatáserősítő harmadik oltási dózist.

Johnson hangsúlyozta: az Egyesült Királyság egészében az Európai Unió átlagát kétszeresen, az Egyesült Államok átlagát több mint kétszeresen haladja meg a teljes lakosságon belül azoknak az aránya, akiknek már beadták a koronavírus elleni oltás harmadik adagját.

A brit egészségügyi minisztérium szerda este ismertetett részletes adatai szerint a harmadik oltási dózist az Egyesült Királyság teljes felnőtt lakosságának 43 százaléka – csaknem 25 millió ember – már megkapta.

Szerdán rekordot döntött a beadott harmadik dózisok száma: a tárca adatai szerint az este zárult 24 órában 656 711 harmadik oltási adagot adtak be országszerte.

Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 89,3 százaléka, a másodikat 81,5 százaléka kapta meg szerda estig.

Ez azt jelenti, hogy az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig csaknem 123 millió dózist adtak be az Egyesült Királyságban.

Boris Johnson a szerda esti sajtótájékoztatón elmondta: a kormány tovább kívánja gyorsítani a harmadik oltási dózisok beadásának kampányát, és ennek jegyében csak vasárnap óta 20 ezer új önkéntest toborzott az oltóközpontokba. Az oltási kampányban mások mellett 2500 tűzoltó is részt vesz – tette hozzá a brit miniszterelnök.

A brit kormány már a hétvégén bejelentette, hogy az eredeti, január végi határidő előtt egy hónappal, már december végéig minden 18 évnél idősebb angliai lakos számára lehetővé válik a harmadik dózis beadatása. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés